Gümrük Bilgileri 3
...
YEDİNCİ KISIM
Sınır Ticareti
Madde 172. - Türkiye ile komşu ülkeler arasında coğrafîdurum ve bölge ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapılacak sınırticaretinin kapsamını belirlemeye, sınır ticareti yapılacak sınır ticaretmerkezlerinin kurulmasına ve buralardan yapılacak ihracat ve ithalatın usul veesaslarını belirlemeye veya sınır ticareti yoluyla serbest dolaşıma girecekeşyadan alınacak vergileri göstermek üzere ilgili kanunlarda belirtilen azamîhadleri geçmemek şartıyla tek ve maktu bir tarife uygulamaya Bakanlar Kuruluyetkilidir.
Sınır ticaret merkezleri, gümrük işlemlerinin yürütülmesinde TürkiyeCumhuriyeti Gümrük Bölgesi dışında addedilir.
Sınır ticaretine ilişkin gümrük işlemleri Müsteşarlıkçabelirlenir.
SEKİZİNCİ KISIM
Diğer Gümrük İşlemleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Posta Gümrük İşlemleri
Madde 173 - 1. Posta yoluyla Türkiye Gümrük Bölgesinegelen, Türkiye`den gönderilen veya Türkiye`ye iade edilen eşya, posta çantalarıve koliler gümrük idaresinin kontrolüne ve muayenesine
tabidir.
İçinde eşya bulunmadığı anlaşılan mektuplar bu hükmündışındadır.
2. Türkiye Gümrük Bölgesine gelen bütün posta çantaları vekoliler ilk giriş kapısından itibaren gümrük gözetimi altında posta idarelerinesevk edilir ve buralarda gümrük muayenesine tabi tutulur.
3. Türkiye Gümrük Bölgesinden gönderilecek posta çantaları vekoliler de gümrük kontrolüne tabi olup, bunların daha önce gümrükçe kontroledildiğine ilişkin gümrük idarelerinin mühür veya diğer işaretlerinin bulunupbulunmadığı ve kapların sağlamlığı tespit edildikten sonra çıkış gümrüğünden,ihracına izin verilir.
4. Posta gönderilerine ait gümrük kontrolünün kapsamı veyöntemi, Ulaştırma Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu
Bakanlıkça müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir.
Madde 174 - Posta yoluyla Türkiye Gümrük Bölgesine gelenveya Gümrük Bölgesinden giden eşya, 93 ila 107 nci maddelerde belirtilenhükümlere tabi genel antrepo sayılan yerlere, posta idaresinin sorumluluğu vegümrük idaresinin gözetimi altında konulur. Eşyanın buralarda bekleme süresi,Türkiye`nin taraf olduğu uluslararası posta anlaşmaları hükümlerine tabidir.
Madde 175 - 1. Posta yoluyla Türkiye Gümrük Bölgesinegelen veya Türkiye`den gönderilecek olan ticari mahiyetteki eşya, 58 ila 71inci madde hükümleri uyarınca gümrük idarelerine beyan edilir.
2. Ticari mahiyette olmayan eşyanın gümrük idaresine sunulmasısırasında, ibraz edilen uluslararası kabul görmüş belgeler beyanname hükmündeolup, ayrıca beyanname aranmaz.
İKİNCİ BÖLÜM
Akaryakıt ve Kumanya ile İlgili Hükümler
Madde 176 - 1. Gemilerin, botların, diğer deniztaşıtlarının ve hava gemilerinin dış seferlerde kullanacakları yakıt ve yağlarıile karaya çıkarılmamak şartıyla yurtdışından getirdikleri kumanyaları ithalatvergilerinden muaftır.
2. Antrepolarda bulunan ve henüz serbest dolaşıma girmemiş olanyakıt ve yağlar ile kumanyalar, transit hükümlerine göre 1 inci fıkradabelirtilen taşıtlara ve kaçakçılıkla mücadele eden birimlerin kaçakçılıklamücadele amacıyla kullandıkları deniz taşıtlarına verilir.
Serbest dolaşımda bulunan yakıt ve yağlar ile kumanyaların dışsefere çıkan gemi, bot ve diğer deniz taşıtları ile hava gemilerine verilmesiihracat hükmündedir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Tasfiye Edilecek Eşyaya İlişkin İşlemler
MADDE 177 – 1. Bu Kanunun;
a) 48 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre yolcu eşyasınamahsus gümrük ambarlarına konulan ve buralarda bekleme süresi dolan yolcularaait eşya,
b) 50 nci maddesine göre verilen süre içinde kendilerinegümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım tayini için gerekli işlemlerebaşlanmamış eşya,
c) 57 nci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen eşya,
d) 66 ncı maddesinin beşinci fıkrasına göre tahlilden arta kalanve ilgilisi tarafından bir ay içerisinde alınmayan numunelik eşya,
e) 70 inci maddesinin birinci fıkrasına göre beyannamesi tesciledilen ve süresi içinde işlemleri tamamlanmayan eşya,
f) 70 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre antrepoda bulunaneşya için gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım tayin edilmesine ilişkinbeyannamenin tescilinden sonra otuz gün içinde işlemleri bitirilmeyen eşya,
g) 101 inci maddesine göre belirlenen süreleri dolan eşya,
h) 105 inci maddesinin üçüncü fıkrasında ve 236 ncı maddesininikinci fıkrasında belirtilen antrepolarda veya gümrük idaresince eşyakonulmasına izin verilen yerlerde yapılan sayım sonucunda fazla çıkan eşya,
ı) 164 üncü maddesine göre gümrüğe terk edilen eşya ile yönetmeliklebelirlenen esaslar dahilinde gümrüğe terk edilmiş sayılan eşya,
j) 174 üncü maddesine göre posta gönderileri ile gelen vetasfiye edilebilecek duruma gelen eşya,
k) İlgili hükümlerine göre kanuni bekleme süreleri bulunupbulunmadığına bakılmaksızın, çabuk bozulma ve telef olma tehlikesine maruzbulunan veya saklanması masraflı ve külfetli olan eşya,
l) 237 nci maddesinin üçüncü fıkrasına göre el konulan eşya,
m) Diğer mevzuatla bu Kanuna göre tasfiyesi öngörülen eşya,
178 inci madde hükümlerine göre tasfiye edilir.
2. Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri uyarınca tasfiyeedilebilecek duruma gelen eşya 178 inci madde hükümlerine göre tasfiye edilir.
3. Yukarıdaki fıkralara göre tasfiyelik hale gelen eşyanıntespit ve tahakkuk belgeleri otuz gün içinde tasfiye idaresine intikalettirilir. Tasfiye idaresi, tasfiyeye konu eşyayı otuz gün içinde teslimalmakla mükelleftir.
Madde 178 - 177 nci maddede belirtilen eşya;
a) İhale yoluyla satış suretiyle,
b) Yeniden ihraç amaçlı satış suretiyle,
c) Perakende satılmak suretiyle,
d) Kamu kuruluşları ile özel kanunla kurulmuş vakıf vederneklere tahsis edilmek suretiyle,
e) İmha suretiyle,
f) Özel yolla,
Tasfiyeye tabi tutulur.
Tasfiye idaresi; ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşünüalarak insan, hayvan, bitki ve çevre sağlığı bakımından gerekli önlemlerialmakla yükümlüdür.
Tasfiyeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
MADDE 179 – 1. 178 inci maddenin (a) bendine göreihaleye çıkarılacak, (c) bendine göre perakende satılacak eşyanın, ihale ilanınınyayımlandığı veya perakende satış kararının alındığı tarihe kadar, gümrükidaresine başvurularak bir gümrük rejimine tabi tutulması veya gümrük bölgesidışına yeniden ihracı istenebilir.
İthali yasak veya kısıtlamaya tabi olması nedeniyle 178 inci maddenin(b) bendine göre yeniden ihraç amaçlı satış suretiyle tasfiyesi yapılacakeşyanın, ihale ilanının yayımlandığı veya perakende satış kararının alındığıtarihe kadar gümrük idaresine başvurularak gümrük bölgesi dışına yeniden ihracıistenebilir.
Ancak, yukarıdaki taleplerin kabulü, söz konusu eşyaya ait varsacezalar ile ambarlama ve elleçleme giderleri ve diğer giderler ile eşyanındöviz cinsinden CIF değerinin %1`i oranında bir tutarın ödenmesine bağlıdır.
2. 177 nci maddenin birinci fıkrasının (c), (d), (ı) ve (m)bentleri ile ikinci fıkrasında belirtilen eşya için, birinci fıkra hükmüuygulanmaz.
MADDE 180 – 1. 177 nci maddenin birinci fıkrasının (b),(e), (f), (g) ve (k) bentlerinde belirtilen eşyanın satış bedelinden;
a) Hizmet karşılığı alacaklar ve yapılmış masraflar,
b) İthalat vergileri,
c) Satış için yapılmış masraflar,
d) Para cezaları,
e) 16/5/1984 tarihli ve 3007 sayılı Gümrük Mevzuatına GöreTasfiye Edilecek Eşya Hakkında Döner Sermaye Kanununun 7 nci maddesi uyarıncaayrılacak işletme geliri,
ayrılarak hak sahiplerine dağıtılır.
Satış bedeli alacakların tamamını karşılamazsa alacaklar oranınagöre paylaştırma yapılır.
Bu bedellerin dağıtımından sonra artan para olursa, eşyasahipleri adına emanet hesabına alınır. Emanete alındığı tarihten itibaren biryıl içinde alınmayan para Hazineye irat kaydedilir.
2. 177 nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ve satışsuretiyle tasfiye edilen eşya ve taşıtların satış bedelleri, KaçakçılıklaMücadele Kanununun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen taşıtlariçin taşıtın muhafazası ve satışı için gerekli olan bütün giderler düşüldüktensonra, aynı Kanunun 16 ncı maddesindeki eşya ve taşıtlarda ise tamamı sahipleriadına emanet hesabına alınır. Bu tutarlar, eşya ile ilgili dava sonucunda iade kararıverilmesi halinde sahibine ödenir. Müsadere kararı verilmesi halinde isebirinci fıkra hükümlerine göre yapılan dağıtımdan sonra artan bedel Hazineyegelir kaydedilir.
3. 177 nci maddenin birinci fıkrasının (a), (c), (d), (h), (ı),(j), (l) ve (m) bentlerinde belirtilen eşyanın satış bedelinin birinci fıkrahükümlerine göre dağıtımından sonra artan para, doğrudan Hazineye iratkaydedilir.
DOKUZUNCU KISIM
Gümrük Yükümlülüğü
BİRİNCİ BÖLÜM
Gümrük Yükümlülüğünün Doğması
MADDE 181 – 1. İthalatta gümrük yükümlülüğü;
a) İthalat vergilerine tabi eşyanın serbest dolaşıma girişi,
b) İthalat vergilerine tabi eşyanın ithalat vergilerinden kısmimuafiyet suretiyle geçici ithali,
için verilecek gümrük beyannamesinin tescil tarihinde başlar.
2. İthalatta gümrük yükümlülüğünde yükümlü, beyan sahibidir.Dolaylı temsil durumunda, hesabına gümrük beyanında bulunulan kişi deyükümlüdür. Dolaylı temsilde, temsilcinin yükümlülüğü, beyanda kullanılanverilerin yanlış olduğunu bildiği veya mesleği icabı ve mutat olarak bilmesigerektiği durumlarla sınırlıdır. 188 inci, 190 ıncı ve 194 üncü maddeleruyarınca doğan gümrük yükümlülüğü için de bu hüküm uygulanır.
3. Birinci fıkrada belirtilen rejimlerden biri için bulunulanbeyanda kullanılan veriler, kanunen alınması gereken vergilerin tamamen veyakısmen tahsil edilememesine sebep olduğu takdirde, beyanın yapılabilmesi içinbu verileri veren ve bu verilerin yanlış olduğunu bilen veya bilmesi gerekenkişiler de gümrük vergilerinden sorumludur.
Madde 182 - 1. İthalat vergilerine tabi eşyanın, buKanuna aykırı şekilde Türkiye Gümrük Bölgesine girmesi ya da bir serbestbölgede bulunan ithalat vergilerine tabi eşyanın, bu Kanuna aykırı olarakGümrük Bölgesinin başka bir yerine gitmesi hallerinde, gümrük yükümlülüğüdoğar.
2. Gümrük yükümlülüğü, eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine buKanuna aykırı olarak girişi tarihinde başlar.
3. Bu Kanun hükümlerine göre;
a) Eşyanın kanuna aykırı olarak girişini gerçekleştiren kişiler,
b) Eşyanın kanuna aykırı girişine iştirak eden ve girişin kanunaaykırı olduğunu bilen veya normal olarak bilmesi gereken kişiler,
c) Sözkonusu eşyayı elde eden veya elinde bulunduran ve bueşyayı elde ettiği veya aldığı sırada eşyanın kanuna aykırı olarak girdiğinibilen veya normal olarak bilmesi gereken kişiler,
Gümrük vergilerinden sorumludurlar.
Madde 183 - 1. Gümrük gözetimi altındaki ithalatvergilerine tabi eşyanın, kanuna aykırı olarak gümrük gözetimi dışınaçıkarılması halinde gümrük yükümlülüğü doğar.
2. Gümrük yükümlülüğü, eşyanın gümrük gözetiminden çıkarıldığıtarihte başlar.
3. Bu Kanun hükümlerine göre;
a) Eşyayı gümrük gözetiminden çıkaran kişiler,
b) Bu çıkarma işine iştirak eden ve eşyanın gümrük gözetimindençıkarıldığını bilen veya normal olarak bilmesi gereken kişiler,
c) Sözkonusu eşyayı elde eden veya elinde bulunduran ve bueşyayı elde ettiği veya aldığı sırada gümrük gözetiminden çıkarıldığını bilenveya normal olarak bilmesi gereken kişiler,
d) Eşyanın geçici depolanmasında veya tabi tutulmuş olduğugümrük rejiminin kullanılmasından doğan yükümlülükleri yerine getirmesi gerekenkişiler,
Gümrük vergilerinden sorumludurlar.
Madde 184 - 1. 183 üncü maddede belirtilen hallerdışında;
a) İthalat vergilerine tabi eşyanın geçici depolanmasından veyatabi tutulmuş olduğu gümrük rejiminin uygulanmasından doğan yükümlülüklerdenbirinin yerine getirilmemesi,
b) Eşyanın söz konusu gümrük rejimine tabi tutulmasına veyanihai kullanımı nedeniyle indirimli yahut sıfır ithalat vergi oranıuygulanmasına ilişkin koşullardan birine uyulmaması hallerinde ve bu fiilleringeçici depolamanın veya ilgili gümrük rejiminin yanlış uygulanması sonucunuyarattığının tespit edilmesi,
durumunda ithalat nedeniyle gümrük yükümlülüğü doğar.
2. Gümrük yükümlülüğü;
a) 1 inci fıkranın (a) bendinde belirtilen hükmün yerinegetirilememesinin bir gümrük yükümlülüğü doğurması halinde, bu tarihte,
b) Eşyanın sözkonusu gümrük rejimine tabi tutulmasına veya özelamaçlı kullanımı nedeniyle indirimli ya da sıfır ithalat vergi oranıuygulanmasına ilişkin bir koşula uyulmadığının sonradan tespiti halinde, ilgilirejime tabi tutulduğu tarihte,
başlar.
3. Yükümlü, ithalat vergilerine tabi eşyanın geçicidepolanmasından veya tabi tutulduğu gümrük rejiminin uygulanmasından doğanyükümlülükleri yerine getirmesi gereken kişi ya da söz konusu rejime tabitutulması için konulmuş koşullara uyması gereken kişidir.
Madde 185 - 1. Serbest bölgelerde bulunan ithalatvergilerine tabi eşyanın, bu Kanuna aykırı olarak tüketilmesi veya kullanılmasıhalinde gümrük yükümlülüğü doğar.
Eşyanın kaybolması ve bu kaybın kanıtlanamaması halinde, eşyaserbest bölgede tüketilmiş veya kullanılmış sayılır.
2. Gümrük yükümlülüğü, serbest bölgede bulunan eşyanın bu Kanunaaykırı olarak tüketildiği veya ilk kez kullanıldığı tarihte başlar.
3. Yükümlü, eşyayı tüketen veya kullanan, buna iştirak eden vetüketimin veya kullanımın bu Kanuna aykırı olduğunu bilen veya normal olarakbilmesi gereken kişilerdir.
Gümrük idarelerinin kaybolan eşyayı serbest bölgede tüketilmişveya kullanılmış saydığı ve bu fıkranın uygulanmasına imkan bulunmadığıhallerde, eşyanın gümrük idarelerince bilinen en son kullanıcısı, gümrükvergilerini ödemekle yükümlü kişidir.
Madde 186 - 1. 182 nci madde ile 184 üncü maddenin 1inci fıkrasının (a) bendi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, yükümlünün;
a) 37 ila 40 ıncı madde hükümlerinden,
b) Bir serbest bölgeden Türkiye`ye eşya sokulmasından,
c) Eşyanın geçici depolanmasından,
d) Eşyanın tabi tutulduğu gümrük rejiminin kullanılmasından,
Doğan yükümlülüklerini yerine getirememesinin eşyanın tahripolmasının veya tekrar yerine konulamaması şeklinde kaybının, eşyanınözelliklerine bağlı bir nedenden veya beklenmeyen hal veya mücbir sebepten yada gümrük idarelerinin izninden kaynaklandığını kanıtlaması halinde, ithalatnedeniyle gümrük yükümlülüğü doğmuş sayılmaz.
Eşyanın tekrar yerine konulamaz şekilde kaybı, bununkullanılamaz hale gelmiş olmasını ifade eder.
2. Nihai kullanımı nedeniyle indirimli veya sıfır ithalat vergioranından yararlanarak serbest dolaşıma giren eşyanın, gümrük idarelerinin izniile ihraç veya yeniden ihraç edilmesi halinde de ithalat nedeni ile bir gümrükyükümlülüğü doğmuş sayılmaz.
Madde 187 - 1. Nihai kullanım nedeni ile indirimli veyasıfır ithalat vergi oranından yararlanarak ithal edilen eşya için 186 ncımaddenin 1 inci fıkrası uyarınca, bir gümrük yükümlülüğünün doğmadığının kabulühalinde, söz konusu fıkrada belirtilen tahribattan kaynaklanan atık ve artıklarserbest dolaşımda olmayan eşya sayılır.
2. Özel amaçlı nihai kullanım nedeniyle indirimli veya sıfırithalat vergi oranından yararlanarak serbest dolaşıma giren eşya için 183 ve184 üncü madde uyarınca, gümrük vergileri tahakkuk ettiğinde, serbest dolaşımagiriş sırasında ödenen gümrük vergileri tutarı, tahakkuk eden gümrük vergileritutarından indirilir. Bu hüküm, gerektiğinde bu tür eşyanın tahribi sonucukalan atık ve artıklar için bir gümrük yükümlülüğü doğduğunda da uygulanır.
Madde 188 - 1. İhracat vergilerine tabi eşyanın birgümrük beyannamesi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesi dışına ihraç edilmesihalinde, gümrük yükümlülüğü doğar.
2. Gümrük yükümlülüğü, sözkonusu gümrük beyannamesinin tescili
tarihinde başlar.
Madde 189 - 1. İhracat vergilerine tabi eşyanın gümrükbeyanında bulunulmaksızın Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkartılması halindegümrük yükümlülüğü doğar.
2. Gümrük yükümlülüğü, sözkonusu eşyanın fiilen Türkiye GümrükBölgesi dışına çıktığı tarihte başlar.
3. Sözkonusu eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkaran, bufiile iştirak eden, beyanda bulunulması gerektiğini bildiği veya bilmesigerektiği halde bulunmayan kişiler, gümrük vergilerinden sorumludur.
Madde 190 - 1. Eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesi dışınaihracat vergilerinden tam veya kısmi muafiyete tabi tutularak çıkmasına ilişkinhükümlere uyulmaması halinde, gümrük yükümlülüğü doğar.
2. a) İhracat vergilerinin tam veya kısmi muafiyete tabitutularak, Türkiye Gümrük Bölgesi dışına gönderilmesine izin verilen eşyanıngümrük yükümlülüğü, izin verilen yerden başka bir varış yerine ulaştığı tarihtebaşlar.
b) Gümrük idarelerinin (a) bendinde belirtilen tarihi tespitedememesi halinde, eşyanın sözkonusu muafiyete hak kazanmasına ilişkinhükümlere uyulduğunu kanıtlayan bir belgenin ibrazı için rejim hak sahibinesüre verilir. Sözkonusu belgenin ibraz edilememesi halinde, verilen süreninbittiği tarihte gümrük yükümlüğü başlar.
Madde 191 - İthali ve ihracı yasaklama veya kısıtlamayatabi eşya için de 181 ila 185 ve 188 ila 190 ıncı maddelerde belirtilen gümrükyükümlülüğü doğar. Ancak, sahte paralar ile tıbbi ve bilimsel amaçlıkullanımları nedeniyle yetkili idareler tarafından denetlenen ekonomik dolaşımagirmeyen narkotik uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin Türkiye Gümrük Bölgesinekanuna aykırı olarak girmesi halinde, kaçakçılık ve diğer ceza koyan kanunhükümlerine göre işlem yapılacağından, gümrük yükümlülüğü doğmaz. Bununlabirlikte, cezai hükümler koyan kanunlar gereğince, gümrük vergilerinin cezatespitine esas olması veya cezai kovuşturmaların gümrük yükümlülüğününvarlığına bağlı olması hallerinde, gümrük yükümlülüğü doğmuş sayılır.
MADDE 191/A – 16 ncı, 77 nci, 135 inci ve 167 ila 170 incimaddelere uygun olarak eşyanın mahiyeti veya nihai kullanımı nedeniyle tercihlitarife uygulanmasının ya da ithalat veya ihracat vergilerinden tamamen veyakısmen muafiyetinin mümkün olduğu durumlarda söz konusu tercihli tarife veyavergi muafiyeti;
a) İlgili kişinin hileli bir davranış veya ihmalinin olmaması,
b) Tercihli tarife veya muafiyetin uygulanması için gerekli olandiğer şartların yerine getirildiğinin ilgili kişi tarafından ispat edilmesi,
şartıyla 182 ila 185 inci, 189 uncu veya 190 ıncı maddelere göregümrük yükümlülüğü doğduğu hallerde de uygulanır.
Madde 192 - Aynı gümrük vergilerinin ödenmesinden birdençok yükümlünün sorumlu olduğu hallerde, bunlar söz konusu vergilerinödenmesinden müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
Madde 193 - 1. Bu Kanunla konulmuş aksine hükümler ve 2nci fıkra hükümleri saklı kalmak kaydıyla, bir eşyaya uygulanacak ithalat veyaihracat vergileri tutarı, bu eşyaya ilişkin gümrük yükümlülüğünün başladığıtarihteki vergi oranları ve diğer vergilendirme unsurlarına göre belirlenir.
2. Gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihi kesin olarak tespitetmenin mümkün olmadığı hallerde, ilgili eşyaya ilişkin vergi oranları ve diğervergilendirme unsurlarının uygulanması için dikkate alınacak tarih, gümrükidarelerinin bu eşya için bir gümrük yükümlülüğü başladığı sonucuna vardıklarıtarihtir.
Ancak, gümrük idarelerinin elde ettikleri bilgilerin gümrükyükümlülüğünün daha önceki bir tarihte başladığını tespit etmelerine imkanvermesi halinde, eşyanın ithalat veya ihracat vergileri tutarı, elde edilenbilgilere göre söz konusu yükümlülüğün başladığının anlaşıldığı en eskitarihteki vergi oranları ve diğer vergilendirme unsurlarına dayanılarak tespitedilir.
3. Beyan sahibinin hatalı beyanı sonucu hiç alınmadığı veyanoksan alındığı tespit edilen gümrük vergilerine, gümrük yükümlülüğününbaşladığı tarih ile vergilerin kesinleştiği tarih arasındaki süre için 6183sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göretespit edilen gecikme zammı oranında faiz uygulanır. Gümrük vergilerininkesinleşmesinden önce ödenmek istenmesi durumunda faiz, ödeme tarihine kadarhesaplanarak vergiler ile birlikte tahsil edilir.
Madde 194 - 1. Türkiye`nin taraf olduğu anlaşmahükümlerine göre dahilde işleme rejimi altında elde edilen Türk menşeli eşyanınanlaşmalara taraf ülkelere ithalinde, tercihli tarife uygulamasındanyararlanmasının, bunların bünyelerine giren serbest dolaşımda olmayan eşyanınithalat vergilerinin ödenmesi ve buna ilişkin belgelerin onaylanması koşulunabağlı olması halinde, ithalata ilişkin bir gümrük yükümlülüğü doğar. Ancak,geri ödeme sisteminden yararlanan eşya için bu fıkra uyarınca gümrük yükümlüğüdoğmaz ve bu durumda ödenmiş ithalat vergileri geri verilmez.
2. Bu halde gümrük yükümlülüğü, söz konusu eşyanın ihracınailişkin gümrük beyannamesinin gümrük idaresi tarafından tescil edildiği tarihtebaşlar.
3. Dahilde işleme rejimine tabi tutulan serbest dolaşımdabulunmayan eşyaya ilişkin ithalat vergileri, ihracata ilişkin beyannamenintescili tarihindeki vergi oranı ve diğer vergilendirme unsurlarına görehesaplanır. Ancak, izin kapsamında önceden ihracat işleminden sonra ithalatyapılması durumunda, bu vergi önceden ihracata ilişkin gümrük beyannamesinintescil tarihindeki vergi oranı ve diğer vergilendirme unsurlarına görehesaplanarak, önceden ihracata tekabül eden ithalatın yapılması esnasındaödenir.
4. Birinci fıkra uyarınca doğan gümrük yükümlülüğü kapsamındaödenmesi gereken ithalat vergilerinin ihracat beyannamesi konusu eşyanınTürkiye Gümrük Bölgesi dışına çıktığı tarihe kadar ödenmesi zorunludur. Butarihten sonra ödenen ithalat vergileri için ayrıca bu tarih itibarıyla 6183sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesihükümlerine göre tespit edilen gecikme zammı uygulanır.
5. Dahilde işleme rejimi kapsamında bir ihracat beyannamesineilişkin fazla ödenen ithalat vergilerinden aynı izin kapsamında başka birihracat beyannamesine ilişkin eksik ödenen ithalat vergilerine mahsup işlemiyapılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.Mahsup işlemi sonrasında birinci fıkra uyarınca doğan gümrük yükümlüğükapsamında ödenmesi gereken ithalat vergilerinin tamamının ödenmiş olmasıhalinde, dördüncü fıkra ve 234 üncü maddenin beşinci fıkrası hükümleriuygulanmaz.
İKİNCİ BÖLÜM
Gümrük Vergilerinin Tahakkuku, Tebliği veÖdenmesi
Madde 195 - 1. Gümrük idaresi tarafından gereklibilgiler kullanılarak tahakkuk ettirilen gümrük vergileri, Gümrük VergileriTahakkukunu İzleme Defterine veya bilgisayara kaydedilir. Bilgisayara kayıthalinde, bilgisayar çıktıları Gümrük Vergileri Tahakkukunu İzleme Defteriyerine geçer.
Ancak;
a) Geçici bir anti-damping vergisi veya fark giderici vergi uygulandığı,
b) Kanunen alınması gereken vergi tutarının, bir bağlayıcıtarife ve menşe bilgisine istinaden belirlenen tutarlardan yüksek olduğu,
c) Vergi tutarının Bakanlar Kurulu tarafından belirlenenseviyenin altında kaldığı,
hallerde, hesaplanan vergiler Gümrük Vergileri Tahakkukunuİzleme Defterine kaydedilmekle birlikte, bunların özel durumu defterdebelirtilir.
2. Gümrük Vergilerinin Tahakkukunu İzleme Defterinin şekli ilebu defterin tutulmasına ilişkin usul ve esaslar Müsteşarlıkça belirlenir.
Madde 196 - Gerekli teminatın sağlanması şartıyla,belirli aralıklarla ve aynı kişiye teslim edilen aynı cins eşyanın gümrükvergileri otuz günü geçmeyecek şekilde belirlenecek bir süre içinde tahakkukettirilerek Gümrük Vergilerinin Tahakkukunu İzleme Defterine kaydedilebilir.
Madde 197 - 1. Gümrük vergileri, tahakkukundan hemensonra beyanname veya beyanname yerine geçen belge üzerinde yükümlüye tebliğedilir.
2. Yapılan denetlemeler sonucunda hiç alınmadığı veya noksanalındığı belirlenen veya 1 inci fıkrada belirtilen şekilde tebliğ edilemeyengümrük vergilerine ilişkin tebligat, gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihtenitibaren üç yıl içinde yapılır. Şu kadar ki, gümrük yükümlülüğünün doğduğuolayla ilgili olarak dava açılması zaman aşımını durdurur.
3. Yükümlü tarafından gümrük beyannamesinde gösterilen vergitutarı ile gümrük idaresince hesaplanan vergi tutarının eşit olması halinde,gümrük idarelerinin eşyayı teslim etmesi, gümrük vergilerinin yükümlüye tebliğiyerine geçer.
4. Gümrük vergileri alacakları, ceza uygulamasını gerektiren birfiile ilişkin olması ve zaman aşımı daha uzun bulunan bu fiil nedeniyle cezadavası açılmış olmak kaydıyla, bu alacaklar Türk Ceza Kanunundaki dava ve cezazamanaşımı süreleri içerisinde kovuşturulup tahsil edilir.
5. Bu madde hükümlerine göre tebliğ edilen gümrük vergileri; 242nci maddede belirtilen sürelerde itirazda bulunulmaması veya süresi içindeidari yargı mercilerine başvurulmaması hallerinde bu sürelerin bittiği tarihtekesinleşir; dava açılması halinde mahkemece yükümlü aleyhine verilen kararıngümrük idaresine tebliğ edildiği tarihte tahsil edilebilir hale gelir.
MADDE 198 – 1. 69 uncu madde hükümleri saklı kalmakkaydıyla, yapılan kontrol ve denetlemeler sonucunda hiç alınmadığı veya noksanalındığı belirlenen gümrük vergileri ile işlemleri daha sonra yapılmak üzereteslim edilen eşyaya ilişkin gümrük vergilerinin, yükümlüye tebliğ edildiğitarihten itibaren onbeş gün içinde ödenmesi zorunludur. Ödeme süresininbitmesinden önce ilgilinin yazılı istemde bulunması ve teminat alınmasışartıyla ödeme süresi otuz gün daha uzatılabilir. Süre uzatımı beyannamekapsamı eşyanın her bir kalemi için ayrı ayrı da yapılabilir. Uzatılan süreiçin 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 incimaddesine göre tecil faizi alınır.
2. Tebliğ edilen gümrük vergilerine karşı 242 nci maddeçerçevesinde gümrük idareleri nezdinde itiraz edilmesi ödeme süresini keser.Ödeme süresi idarenin ya da yargı mercii kararının tebliğ edildiği tarihtenitibaren yeniden başlar.
3. Yükümlü, vergi tutarının tamamını veya bir kısmını verilensürenin bitimini beklemeksizin ödeyebilir.
4. 195 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c)bentlerinde belirtilen durumlar hariç olmak üzere; eşyanın tercihli tarifesininkarşı ülke idareleri ile idari işbirliği çerçevesinde oluşturulduğu durumlarda,dolaşım belgesinin karşı ülke idaresince yanlışlıkla onaylandığı tespitedildiğinde, yükümlü, gümrük mevzuatının gerektirdiği yükümlülüklerin yerinegetirilmesinde tüm özeni gösterdiğini ispat edebildiği takdirde, tercihlitarife uygulanması nedeniyle tahakkuk ettirilmeyen vergiler sonradan istenmez.Ancak, belgeyi onaylayan idarenin eşyanın tercihli tarife için tayin edilenşartları yerine getirmediğini bildiği veya bilmesi gerektiği durumlar hariçolmak üzere, doğru olmadığı tespit edilen belgenin ihracatçı tarafından sunulanyanlış verilere dayanılarak onaylanması veya tercihli düzenlemenin, yararlananülke tarafından doğru olarak uygulandığına dair şüphe bulunduğu yönünde ResmiGazetede bir duyuru yayımlanmış olması halinde vergiler yükümlüden tahsiledilir.
Madde 199 - Basitleştirilmiş usule göre tescil edilenbir beyannamede eksik bulunan bilgi veya belgenin tamamlanması için gümrükidaresi tarafından verilen süre içinde bu eksikliklerin tamamlanmaması halinde,söz konusu beyanname kapsamı eşyanın ödenmesi gereken vergileri ertelenmez.
Madde 200 - 1. Gümrük vergileri Türk Lirası olaraködenir. Bu ödeme 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanundaöngörülen usullere göre yapılır.
2. Gümrük vergileri, yetki verilen bankalar aracılığıyla datahsil edilebilir.
Madde 201 - Süresi içinde ödenmeyen kesinleşmiş gümrükvergileri hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunhükümleri uygulanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Teminat
Madde 202 - 1. Gümrük mevzuatı uyarınca, gümrükidarelerinin gümrük vergilerinin ve diğer amme alacaklarının ödenmesinisağlamak üzere bir teminat verilmesini gerekli görmeleri halinde, bu teminatsöz konusu vergiler tutarının % 20 fazlasıyla yükümlü veya yükümlü olmasımuhtemel kişi tarafından verilir.
2. Gümrük idareleri, teminat vermesi istenen kişinin yerinebaşka bir kişinin de teminat vermesini kabul edebilir.
3. Genel ve katma bütçeye dahil kamu kuruluşlarının,belediyelerin, sermayesinin tamamı Devlete ait olan kamu iktisadikuruluşlarının ve Türkiye`deki yabancı misyon şeflerinin verecekleri garantimektuplarını teminat olarak kabule Müsteşarlık yetkilidir.
4. Teminat aranmayacak ve kısmi teminat uygulanacak halleribelirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Madde 203 - 202 nci maddenin 1 inci veya 3 üncüfıkrasında belirtilen kişilerin talebi üzerine, gümrük idareleri, bir gümrükyükümlülüğünü gerektiren veya gerektirebilecek iki veya daha fazla işlemikapsamak üzere toplu teminat verilmesine izin verirler.
Madde 204 - 1. 202 nci maddenin birinci fıkrasındabelirtilen teminat tutarı, teminata konu gümrük vergileri tutarının kesinolarak tespiti halinde bu miktar, diğer hallerde ise tahakkuk edilen veyaedilebilecek gümrük vergilerinin en yüksek tutarı esas alınarak belirlenir.
Zaman içinde değişkenlik gösteren gümrük vergileri için verilentoplu teminat tutarları, sözkonusu gümrük vergilerini her zamankarşılayabilecek biçimde belirlenir.
2. Götürü teminat alınmasına ilişkin usul ve esaslaryönetmelikle belirlenir.
Madde 205 - Gümrük vergileri için kabul edilecekteminatlar ile bunların değerlendirilmesi 6183 sayılı Amme Alacaklarının TahsilUsulü Hakkında Kanun hükümlerine tabidir. Yabancı paraların T.C. Merkez Bankasıefektif alış kuru üzerinden hesaplanan değeri üzerinden teminat olarak kabulüneMüsteşarlık yetkilidir.
Madde 206 - 1. Teminatın zaman içinde değerini yitirmesiveya yetersiz kalması halinde, ilgili gümrük idaresi ek teminat verilmesiniveya ilk teminatın yeni bir teminat ile değiştirilmesini isteyebilir.
2. Teminatın alınmasını gerektiren gümrük yükümlülüğü sonaerdiğinde teminat çözülür.
3. Gümrük yükümlülüğü kısmen sona erdiğinde, ilgilinin talebiüzerine verilmiş teminat kısmen çözülür. Ancak, söz konusu teminatın kısmençözülmeye uygun olması gerekir.
MADDE 207 – 1. Nakdi teminat dışında, bu Kanuna göre;
a) Tahakkuk ettirilip tahsili gereken gümrük vergileri içinverilen teminatın kabulü,
b) Bir şartlı muafiyet düzenlemesine tabi tutulan eşyaya ilişkingümrük yükümlülüğü doğması halinde, şartlı muafiyete ilişkin beyannamenintescili,
tarihinden başlamak üzere, 6183 sayılı Amme Alacaklarının TahsilUsulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre tespit edilen gecikme zammıtahsil edilir.
2. Bir şartlı muafiyet düzenlemesi kapsamında eşya içinindirimli teminattan faydalanılması durumunda birinci fıkrada belirtilengecikme zammı, teminatın nakit verilen kısmı dışında kalan kısım ile teminatverilmeyen kısmın tümü için uygulanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Gümrük Yükümlülüğünün Sona Ermesi
Madde 208 - 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil UsulüHakkında Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, gümrük yükümlülüğü;
a) Vergilerin ödenmesi,
b) Vergilerin kaldırılmasına karar verilmesi,
c) Gümrük beyannamesinin iptal edilmesi,
d) Eşyanın bir gümrük rejimi kapsamında tesliminden önce zapt vemüsadere edilmesi veya imha edilmesi, 164 üncü madde uyarınca imha veya terkedilmesi, doğal özellikleri veya beklenmeyen haller yahut mücbir sebepnedeniyle telef veya kaybı,
e) 182 nci madde uyarınca gümrük yükümlülüğü doğan eşyanınkanuna aykırı girişi nedeniyle müsadere edilmesi,
hallerinde sona erer.
Madde 209 - 194 üncü maddenin 1 inci fıkrası uyarıncadoğan gümrük yükümlülüğü, bu işlemlerin iptal edilmesiyle ortadan kalkar.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Vergilerin Geri Verilmesi veya Kaldırılmas
Madde 210 - Bu Kanunda geçen;
a) "Geri verme" deyimi, ödenmiş olan gümrükvergilerinin tamamen veya kısmen geri ödenmesi,
b) "Kaldırma" deyimi, henüz ödenmemiş olan gümrükvergilerinin tamamen veya kısmen alınmamasına karar verilmesi,
anlamına gelir.
Gümrük vergilerinin geri verilmesi veya kaldırılmasına ilişkinhükümler bu Kanun kapsamında tatbik edilen para cezaları için de uygulanır.
Madde 211 - 1. Kanunen ödenmemeleri gerektiği haldeödenmiş olduğu belirlenen gümrük vergileri geri verilir. Kanunen tahakkukettirilmemeleri gerektiği halde tahakkuk ettirilen gümrük vergileri kaldırılır.
Ancak, kanunen ödenmemesi veya tahakkuk ettirilmemesi gerekengümrük vergileri ilgili kişinin kasten yaptığı bir tahrifat sonucunda ödenmişveya tahakkuk ettirilmişse, bu vergilerin geri verilmesine veya kaldırılmasınailişkin talepler kabul edilmez.
2. Kanunen ödenmemeleri gereken gümrük vergileri, söz konusuvergilerin yükümlüye tebliğ edilmesi ve ilgilinin üç yıl içinde gümrükidaresine müracaatı üzerine geri verilir veya kaldırılır.
Kontrol ve denetleme sonucunda, geri verme veya kaldırmahallerinden birinin tespiti durumunda, aynı süre içinde geri verme veyakaldırma işlemi doğrudan yapılır.
Bu süre mücbir sebep veya beklenmeyen hallerde uzatılabilir.
Madde 212 - Bir gümrük beyannamesine dayanılarak ödenmişolan gümrük vergileri bu beyannamenin iptal edilmesi üzerine ilgilinintalebiyle geri verilir. Bu istemin, gümrük beyannamesinin iptal edilmesiamacıyla müracaatta bulunulması için öngörülen süreler içerisinde yapılmasıgerekir.
Madde 213 - 1. Beyannamenin tescili tarihi itibariyle,kusurlu veya ithallerine esas teşkil eden sözleşme hükümlerine aykırıolduklarından bahisle, ithalatçı tarafından kabul edilmeyen eşyaya ilişkinithalat vergileri geri verilir veya kaldırılır. Kusurlu eşyaya, teslimden öncehasar gören eşya da dahildir.
2. Bu tür eşyaya ilişkin ithalat vergilerinin, geri verilmesiveya kaldırılması, kusurlu veya sözleşme hükümlerine aykırı olduklarınıntespiti için gerekli olan ilk kullanım dışında eşyanın kullanılmamış olması veeşyanın Türkiye Gümrük Bölgesi dışına ihraç edilmesi koşullarına bağlıdır.
Gümrük idareleri, ilgilinin talebi üzerine, eşyanın ihracıyerine; imhasına, yeniden ihraç amacıyla transit veya gümrük antrepo rejiminetabi tutulmasına veya serbest bölgeye konulmasına izin verirler. Sözkonusuişlem veya kullanımlardan birine tabi tutulan eşya, serbest dolaşımda olmayaneşya olarak değerlendirilir.
3. Gümrük beyanından önce denenmek üzere geçici olarak teslimedilen eşyanın vergileri, eşyanın kusurlu veya sözleşme hükümlerine aykırıolduğu hususlarının deneme sırasında anlaşılamadığı kanıtlanmadıkça geriverilmez veya kaldırılmaz.
4. Bu madde uyarınca geri verilecek veya kaldırılacak gümrükvergileri için vergilerin yükümlüye tebliği tarihinden itibaren bir yıliçerisinde gümrük idaresine müracaat edilmesi gerekir. Mücbir sebebin tespitihalinde bu süre Müsteşarlıkça uzatılır.
Madde 214 - Gümrük vergileri 211, 212 ve 213 üncümaddelerde belirtilen haller dışında, Türkiye`nin taraf olduğu uluslararasıanlaşma hükümleri çerçevesinde, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecekhallerde geri verilir veya kaldırılır.
Bu maddede belirlenen geri verme ve kaldırma işlemleri, gümrükvergilerinin yükümlüye tebliği tarihinden itibaren bir yıl içinde ilgili gümrükidaresine başvurulması üzerine yapılır.
Ancak, mücbir sebebin tespiti halinde, bu sürenin aşılmasınaMüsteşarlıkça izin verilir.
Madde 215 - Geri verme veya kaldırma işlemine tabiolmayacak gümrük vergileri miktarı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenir.
Madde 216 - Yetkili idareler tarafından, gümrükvergileri ile bunların ödenmelerine bağlı olarak tahsil edilmiş gecikmefaizinin veya gecikme zammının geri verilmesinde idarece faiz ödenmez. Ancak,geri verme kararının alındığı tarihten itibaren üç ay içerisinde idarecesözkonusu kararın uygulanmaması halinde, ilgilinin talebi üzerine, üç aylıksürenin bitiminden itibaren faiz ödenir. Bu faiz, 6183 sayılı AmmeAlacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun tecil faizine ilişkin hükümlerinegöre hesaplanır.
Madde 217 - Gümrük vergilerinin hatalı olarakkaldırılması veya geri verilmesi halinde, başlangıçta tahakkuk eden vergilerile 216 ncı madde uyarınca ödenmiş faizler yeniden tahsil edilir. Tahsiledilmeyen miktarlar tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde ödenir. Bu süreiçinde ödenmeyenler için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü HakkındaKanun hükümlerine göre işlem yapılır.
ONUNCU KISIM
Diğer Hükümler
BİRİNCİ BÖLÜM
İşletmelerinin Yükümlülükleri
Madde 218 - 1. Türkiye ile diğer ülkeler arasındademiryolu dahil kara, deniz ve hava yoluyla yapılan eşya ve yolcu taşımalarındayararlanılan istasyon, deniz ve hava limanlarını işleten kuruluşlar ile postaidareleri, bu Kanun hükümlerine göre gerekli gümrük gözetim ve kontrolişlemlerinin yapılmasını sağlamak üzere; yolcu salonları, geçici depolamayerleri, antrepolar ile görevli gümrük ve gümrük muhafaza idarelerininçalışmalarına elverişli ve yeterli bürolar ve gözetleme kuleleri tesis etmek;buraların aydınlatma, ısıtma ve temizlik ihtiyaçlarını karşılamak; demirbaşeşya ile telefon ve diğer teknik donanımlarını bedelsiz olarak sağlamak;limanlarda ve gümrük kapılarında gümrük gözetimine tabi eşya ve kişiler ilediğerlerinin birbirine karışmasını önlemeye yönelik her türlü fiziki yapılarınsağlanması konusunda Gümrük Müsteşarlığının isteklerini yerine getirmekzorundadırlar.
2. Posta idareleri, 1 inci fıkrada sayılanların yanı sıra postakolilerinin muayene ve tahlili için gerekli ölçü aletleri ve diğer donanımlarısağlamakla yükümlüdür.
Madde 219 - 1. Antrepo işleticileri buralardaki eşyanıngüvenliği ve hizmetlerin çabuk görülmesi bakımından, zaman içerisindeMüsteşarlıkça gerekli görülecek ek donanımları ve değişiklikleri yapmak veileri teknolojinin gerektirdiği araçları sağlamak zorundadırlar.
2. a) Özel antrepo işleticileri, buralarda görevlendirilmesiniistedikleri gümrük veya gümrük muhafaza memurlarına ödenecek olan ve miktarıMüsteşarlıkça belirlenecek fazla çalışma ücretlerini ve yolluklarını peşinolarak gümrük veznesine ödemekle yükümlüdürler.
b) Doğrudan doğruya belirli bir özel veya genel antrepo ileilgili gümrük işlemlerini yerine getirmek üzere kurulan gümrük ve gümrükmuhafaza idarelerinde görevli memurların Devlet tarafından belirlenen maaş,fazla çalışma ücreti ve diğer tahsisat tutarları, antrepo işleticileritarafından her ay peşin olarak gümrük veznesine yatırılmak zorundadır.
c) Posta idarelerinde yapılacak gümrük kontrolleri ve gümrükişlemleri nedeniyle gümrük memurlarına ödenecek olan ve Müsteşarlıkçabelirlenen fazla çalışma ücretleri, posta idareleri tarafından gümrük veznesineyatırılır.
İKİNCİ BÖLÜM
Çalışma Zamanları, Gümrük PersonelininKıyafeti ve Gümrük Bayrağı
BİRİNCİ AYIRIM
Çalışma Zamanı ve Fazla Çalışma Ücreti
Madde 220 - Gümrük idarelerinde normal çalışma saatleri;iklim, mevsim ve bölgenin ekonomik durumu ve ihtiyaçları gözönündebulundurularak Müsteşarlıkça belirlenir.
35 inci madde hükümleri saklı kalmak üzere, gece ve gündüzün hersaatinde yolcu ve yük alıp verme işleri yapılan veya taşıtların geliş vegidişleri normal çalışma saatlerine uymayan kara hudut kapıları, demiryoluistasyonları ile deniz ve hava limanlarındaki gümrük idareleri devamlı suretteaçık bulundurulur. Buralarda görevli memurların çalışma saatleri, aralarında nöbetesasına göre düzenlenir.
MADDE 221 –Yolcuların ve taşıt araçlarının giriş veçıkışlarına ait işlem dışında, yükleme ve boşaltma ile her türlü gümrükişlemlerinin normal çalışma saatleri içinde yapılması gerekir. Ancak, busaatler dışında veya tatil zamanlarında hizmet talebinde bulunulduğunda, yazılıolarak yapılacak bu talep, işin yapılacağı gümrük idarelerince yerindegörülürse, gerekli önlemler alınmak ve çalışacak personelin fazla çalışmaücreti ve varsa hak sahibine ödenecek kanuni yollukları karşılığı tutarlar,talep sahipleri tarafından ilgili muhasebe birimi hesabına yatırılmak koşuluylakabul edilir. Fazla çalışma ücretinden yararlanan personel, bu suretlekendilerine verilecek işleri yapmakla görevlidir. Gümrük idare amirleri normalçalışma saatleri dışında verilecek hizmetleri düzenler ve kontrol eder.
Normal çalışma saatleri içinde veya dışında olduğunabakılmaksızın, çalışma ücretinin yatırılması halinde, özel kurye taşımacılığıgümrük hizmeti ile özel yolcu servisi taleplerinin yetkili gümrük idarelerincekarşılanması mümkündür.
İlgililerden tahsil edilecek fazla çalışma ücretlerinin miktarıve tahsiline ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca belirlenir. Fazlaçalışma ücreti olarak yatırılan tutarlar, personelin fazla çalışma süresi, görevyapmış olduğu yer, görevinin önem ve güçlüğü, sınıfı, kadro unvanı gibihususlar dikkate alınmak suretiyle belirlenecek usul ve esaslar dahilindeMüsteşarlık merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında fiilen çalışan memurlar ile657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) bendine göreçalışan sözleşmeli personele ödenmek üzere Ankara Gümrük Muhasebe Birimihesabına aktarılır. Söz konusu ödemeler, Maliye Bakanlığının uygun görüşüalınarak aylık miktarı 36.500 gösterge rakamının memur aylık katsayısıylaçarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, Müsteşarlığın bağlı olduğuBakan tarafından belirlenir. Ödenen fazla çalışma ücretinin net tutarı, 222 ncimaddeye göre yapılması öngörülen ek ödemenin net tutarından mahsup edilir.Yapılan dağıtımdan sonra yılsonu itibarıyla hesapta kalan tutar, takip edenocak ayı sonuna kadar bütçeye gelir kaydedilir.
Üçüncü fıkrada belirtilen ödemeden aynı esas ve usullere görekara sınır kapılarında görevli mülki idare amirleri ile gümrük idarelerininhizmetini yürüten muhasebe birimi personelinden Maliye Bakanı ile Müsteşarlığınbağlı olduğu Bakan tarafından belirlenecekler de yararlandırılır. Bu maddekapsamında yapılan ödemeler 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı ÖzelleştirmeUygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesine göre ödenen fark tazminatıhesabında dikkate alınır.
Madde 222. - Gümrük Müsteşarlığı merkez ve taşrateşkilâtı kadrolarında fiilen çalışan memurlar ile sözleşmeli personele, enyüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) % 200`ünü geçmemek üzere eködeme yapılır. Ek ödemenin miktarı ile esas ve usulleri; görev yapılan birim veiş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, çalışma süresi, personelin sınıfı, kadrounvanı ve derecesi, atanma usulü ile personele aylık ve özlük hakları dışındailgili mevzuatına göre yapılan diğer ilave ödemeler gibi kriterler dikkatealınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Gümrük Müsteşarlığının bağlıolduğu Bakan tarafından belirlenir. Bu ödemede 657 sayılı Kanunun aylıklarailişkin hükümleri uygulanır ve bu ödemelerden damga vergisi hariç herhangi birvergi ve kesinti yapılmaz.
İKİNCİ AYIRIM
Gümrük Personelinin Kıyafeti ve Gümrük Bayrağı
MADDE 223 – Müsteşarlık merkez teşkilatında çalışanpersonel, başmüdür ve başmüdür yardımcıları ile yaptığı işin mahiyeti gereğisivil olarak çalışması gerekenler hariç olmak üzere, Müsteşarlığın diğer tümkadro ve unvanlarda görev yapan personeli resmi kıyafet giymek zorundadır.Resmi kıyafetlerin ve bunlara takılacak kokart, isim plaketleri ve diğerişaretlerin şekli ile yaptığı işin mahiyeti gereği sivil olarak çalışmasıgereken personel yönetmelikle belirlenir.
Madde 224 - Günün her saatinde hizmet veren gümrükkapılarında gümrük bayrağı sürekli olarak çekili kalır. Diğer gümrükbinalarında ise yalnız kanuni çalışma saatlerinde gümrük bayrağı çekilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Gümrüklerde İş Takibi ve Gümrük Müşavirleri
Madde 225 - 1. Eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlemveya kullanıma tabi tutulmasına ilişkin faaliyetler, 5 inci madde hükümleriçerçevesinde, sahipleri ile bunların adına hareket edenler tarafından doğrudantemsil yoluyla veya gümrük müşavirleri tarafından dolaylı temsil yoluyla takipedilir ve sonuçlandırılır. Gerçek kişinin doğrudan temsil yoluyla iş takibi,geçerli vekaletnameye istinaden ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın veözel kullanıma mahsus taşıt araçlarının gümrük işlemleri ile ilgili olarakmümkündür. Posta yolu ve hızlı kargo taşımacılığı kapsamında gelen ya dagönderilen, miktarı ve değeri Bakanlar Kurulunca belirlenecek eşyanın gümrükçeonaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması faaliyetlerinin takip edilipsonuçlandırılmasında, posta idaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapanşirketler dolaylı temsilci olarak yetkili kılınabilir.
2. Devlet, belediye, il özel idareleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin amir ve memurları, özel hukuk tüzel kişilerinin kendilerini temsileyetkili personeli, tüm gümrük işlemlerini doğrudan temsil yoluyla takipedebilirler. Özel hukuk tüzel kişilerinin doğrudan temsil yoluyla gümrükidarelerinde iş takibi yapacak personeli için 227 nci maddenin birincifıkrasının (g) ve (h) dışındaki bentlerinde sayılan şartlar aranır.
Kara, deniz ve havayolu işletmeleri ile nakliyeci kuruluştemsilcileri, taşıdıkları eşyanın sadece transit işlemlerini doğrudan temsilyoluyla takip edebilirler.
Doğrudan veya dolaylı temsilcilerin bu Kanunda öngörülenfaaliyetlerini yapmalarına engel hastalığının bulunmaması gerekir. Tereddütedilmesi halinde, Müsteşarlık tarafından tam teşekküllü resmi sağlıkkurumlarından sağlık raporu talep edilebilir.
Madde 226 - 1. Gümrük müşavirleri her türlü gümrükişlemini takip ederek sonuçlandırılabilirler.
2. Gümrük müşavir yardımcıları bir gümrük müşavirinin yanındaçalışır ve onun adına gümrük idarelerinde iş takip edebilirler. Gümrük müşaviryardımcılarının gümrüklerde iş takibine ilişkin sınırlandırmalar yapmaya GümrükMüsteşarlığı yetkilidir.
3. Stajyerler, gümrük idarelerinde iş takibi yapamaz.
4. Gümrük müşavir yardımcılarının ve stajyerlerin fiil vehareketlerinden doğacak mali sorumluluk, yanında çalıştıkları gümrük müşavirineaittir.
Madde 227 - 1. Gümrük müşavir yardımcısı olabilecekkişilerin aşağıda belirtilen koşullara sahip olmaları gerekir:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak,
c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi,ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, zimmet, ihtilas,irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma,dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suç tasnii, iftira gibi yüz kızartıcı suçlarile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığavurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayıhüküm giymiş bulunmamak,
e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyettençıkarılmış olmamak,
f) i) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık,kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında eğitimveren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumuncatasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından enaz lisans seviyesindemezun olmak,
ii) Diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezunolduktan sonra (i) alt bendinde belirtilen bilim dallarından lisans üstü seviyedediploma almış olmak ya da ön lisans eğitimi veren gümrük, dış ticaret ve AvrupaBirliği konularında uzmanlık programı olan meslek yüksek okullarından mezunolmak,
g) Staj amacıyla bir gümrük müşavirinin yanında üç yıl çalışmışolmak,
h) Yapılan gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin iktisadi, ticarive mali konuları kapsayan sınavda başarılı olmak.
2. a) Gümrük idaresinde en az onbeş yıl çalışıp da görevlerindenistifa ederek veya emekli olarak ayrılan memurlardan 1 inci fıkradaki koşullarıtaşıyanlar, staj koşulu aranmaksızın gümrük müşavir yardımcısı sınavınagirebilirler.
b) Gümrük idaresinde en az onbeş yıl çalışıp da bunun üç yılınıgümrük muayene memuru, gümrük başmemuru ve gümrük müdür yardımcısı görevlerindegeçirenlerden, görevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılan ve 1 incifıkradaki koşulları taşıyanlar sınav ve staj koşulu aranmaksızın gümrük müşaviryardımcısı olabilirler.
3. Yukarıda belirtilen koşulları yerine getirenlere gereklimüracaat belgelerinin tamamlanmasından itibaren altmış gün içinde GümrükMüsteşarlığı tarafından Gümrük Müşavir Yardımcılığı İzin Belgesi verilir.Gümrük müşavir yardımcıları ancak bu izin belgesini aldıktan sonra meslekifaaliyette bulunabilirler.
Madde 228 - 1. 227 nci maddenin 1 inci fıkrasının (f)bendinin (ii) alt bendi hariç olmak üzere, aynı fıkrada belirtilen koşullarıtaşıyan ve üç yıl süre ile gümrük müşavir yardımcılığı yaparak, gümrük mevzuatıve gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılıolan kişiler, gümrük müşavirliği yapmaya hak kazanır.
2. a) Gümrük idaresinde on yıl çalışmış olup, bunun üç yılınışube müdürü, gümrük müdürü, gümrük muhafaza müdürü, gümrük başmüdür yardımcısıve gümrük muhafaza başmüdür yardımcısı görevlerinde geçirenlerden,görevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılanlar 227 nci maddenin 1 incifıkrasında belirtilen koşulları taşımaları halinde, staj koşuluna tabitutulmaksızın gümrük müşavirliği sınavına girebilirler. Bu kişilere, talephalinde sınav ve staj koşulu aranmaksızın Gümrük Müşavir Yardımcısı İzinBelgesi verilir.
b) Gümrük idaresinde gümrük başmüdürü, gümrük muhafazabaşmüdürü, gümrük uzmanı, kontrolör, gümrük müfettişi, daire başkanı ve dahaüst görevlerde enaz on yıl çalışmış olanlardan, görevlerinden istifa eden veyaemekliye ayrılanlar, 227 nci maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen koşullarıtaşımaları halinde, sınav ve staj koşuluna bağlı olmaksızın gümrük müşaviriolmaya hak kazanırlar.
3. 1 inci ve 2 nci fıkralarda belirtilen koşulları yerinegetirenlere, gerekli müracaat belgelerinin tamamlanmasından itibaren altmış güniçinde Müsteşarlıkça Gümrük Müşavirliği İzin Belgesi verilir. Gümrükmüşavirleri ancak bu izin belgesini aldıktan sonra mesleki faaliyettebulunabilirler.
Madde 229 - 1. Gümrük müşavirleri tebligat adreslerindekullanılacak çalışma yerlerini, bu yerin bağlı bulunduğu Gümrük ve MuhafazaBaşmüdürlüğüne yazı ile bildirirler.
2. Gümrük müşavirliğinin bir özel hukuk tüzel kişiliğioluşturularak yürütülmesi halinde, gümrük müşavirlerinin kuracağı tüzelkişiliklere gümrük müşavir yardımcıları da ortak olabilirler. Ancak, gümrükmüşaviri ve gümrük müşavir yardımcısı birden fazla tüzel kişiliğe ortak olamaz.Gümrük müşavirliğinin bir tüzel kişilik olması halinde, gümrük beyannamesi veyabeyanname kabul edilen diğer belgeler üzerine imzasını atmış olanların vergikaybına neden olan durumu bildiği veya bilmesi gerektiği hallerde, bunlargümrük idaresine karşı bağlı bulundukları tüzel kişilikle birlikte müteselsilensorumlu olurlar. Bu hallerde, ilgili gümrük müşavirinin kişisel cezaisorumluluğu saklı kalmak kaydıyla, işlemi yapan kişi ile birlikte tüzel kişilikde gümrük idaresince alınan vergiler ve verilen para cezaları yönündenmüteselsilen sorumludur.
Madde 230 - Gümrük müşavirleri, kanunlara göre tutmayamecbur oldukları ticari veya kanuni defterlerini, vekaletname vesözleşmelerini, işlerine dair yazdıkları ve aldıkları mektup, faks, telgraf vebenzeri belgeler ile düzenledikleri fatura, makbuz ve masraflarına ilişkinbelgelerin asıllarını ve örneklerini özel kanunlardaki hükümler saklı kalmakkaydıyla beş yıl muhafaza etmeye; bunları gümrük müfettişi, gümrük müfettişyardımcısı, kontrolör, stajyer kontrolör ve yetkili gümrük amir ve memurlarınagöstermeye; bunların incelenmesine, denetlenmesine izin vermeye ve gerektiğindeyazılı istek üzerine bunları yukarıda belirtilen görevlilere ibraz etmeyemecburdurlar.
ONBİRİNCİ KISIM
Cezalar
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
MADDE 231 – Bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıbağlamında, Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda yer alan suç ve kabahatlere ilişkinhükümler saklıdır.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda suç veya kasten işlenen kabahatolarak tanımlanan fiillerin ancak taksirle işlenmeleri halinde, bu Kanunhükümlerine göre idari para cezası verilebilir.
MADDE 232 – 1. Bu Kısmın İkinci Bölüm hükümlerine göregümrük vergileri ile birlikte alınması gereken para cezaları bu vergiler ileaynı zamanda karara bağlanarak tebliğ edilir ve aynı zamanda ödenir.
2. Bu Kanun uyarınca idari yaptırım kararları gümrükidarelerinin amirleri veya yardımcıları tarafından verilir.
MADDE 233 – 1. Bu Kanuna göre tahsil edilen idari paracezalarının yüzde onbeşi nispetinde bir tutar, varsa muayene ve tahlilden öncecezayı gerektiren durumun ortaya çıkarılmasını sağlayacak muhbirlereMüsteşarlık bütçesinin ilgili tertibinden ödenir.
İKİNCİ BÖLÜM
Vergi Kaybına Neden Olan İşlemlere UygulanacakCezalar
MADDE 234 – 1. Serbest dolaşıma giriş rejimi veya kısmimuafiyet suretiyle geçici ithalat rejimine tabi tutulan eşyaya ilişkin olarak,yapılan beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda;
a) 15 inci maddede belirtilen Gümrük Tarifesini oluşturanunsurlarda veya vergilendirmeye esas olan sayı, baş, ağırlık gibi ölçülerindeaykırılık görüldüğü ve beyana göre hesaplanan gümrük vergisi ile muayenesonuçlarına göre alınması gereken gümrük vergisi arasındaki fark %5`i aştığıtakdirde, gümrük vergisinden ayrı olarak bu farkın üç katı para cezası alınır.
b) Kıymeti üzerinden gümrük vergisine tabi eşyanın beyan edilenkıymeti, 23 ila 31 inci maddelerde yer alan hükümler çerçevesinde belirlenenkıymete göre noksan bulunduğu takdirde, bu noksanlığa ait gümrük vergisindenbaşka vergi farkının üç katı para cezası alınır.
c) Satış birimine göre miktar itibarıyla %5`i geçmeyen bir farkile maddi hesap hatasından doğan noksan kıymet beyanlarında, bu farklara aitgümrük vergisinden başka vergi farkının yarısı tutarında para cezası alınır.
2. Dahilde işleme rejimi, gümrük kontrolü altında işleme rejimive tam muafiyetli geçici ithalat rejimi hükümlerine tabi eşyaya ilişkin olarakyapılan beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda;birinci fıkrada belirtilen farklılıkların tespiti durumunda aynı fıkradaöngörülen cezaların yarısı kadar para cezası alınır.
3. Yukarıda belirtilen aykırılıkların gümrük idaresince tespitedilmesinden önce beyan sahibince bildirilmesi durumunda söz konusu cezalaryüzde onbeş nisbetinde uygulanır.
4. Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri için yukarıdabelirtilen cezalara ilişkin hükümler uygulanmaz. Bu gibi hallerde, 241 incimaddenin birinci fıkra hükmüne göre işlem yapılır.
5. 194 üncü maddenin birinci fıkrası uyarınca doğan gümrükyükümlülüğü kapsamında ödenmesi gereken ithalat vergilerinin anılan maddenindördüncü fıkrasında öngörülen tarihe kadar hiç ödenmemiş veya eksik ödenmişolduğunun gümrük idarelerince yapılan kontrol sonucunda tespit edildiğidurumda, ödenmesi gereken ithalat vergilerinin söz konusu dördüncü fıkradabelirtilen faizi ile birlikte tahsilinin yanı sıra, yükümlüsü hakkında bu vergilerindörtte biri tutarında para cezasına hükmedilir. Bu fıkrada belirtilen hiçödenmeyen veya eksik ödenen ithalat vergilerinin yükümlüsünce gümrük idaresinintespitinden önce bildirilmesi durumunda bu cezaya hükmedilmez. 194 üncümaddenin dördüncü fıkrası uyarınca işlem yapmakla yetinilir.
6. Bir ila üçüncü fıkralara göre verilen cezalar 241 incimaddenin birinci fıkrasında belirtilen miktardan az olamaz.
Madde 235 - Teminat alınmış olsa bile, gümrükişlemlerine başlanmadan veya bu işlemler bitirilip gümrük idaresinin iznialınmadan antrepolardan veya gümrük idaresince eşya konulmasına izin verilenyerlerden kısmen veya tamamen eşya çıkarılması halinde, çıkarılan eşyanınithalat veya ihracat vergilerinin yanı sıra, bu vergilerin üç katı para cezasıalınır.
Madde 236 - 1. Gümrük antrepolarında veya gümrükidaresince eşya konulmasına izin verilen yerlerde yapılan sayımlarda kayıtlaragöre eşyanın bir kısmının noksan olduğunun anlaşılması halinde 184 üncü veya189 uncu madde hükümleri uyarınca, noksan çıkan eşyanın ithalat veya ihracatvergilerinin yanı sıra, bu vergilerin üç katı para cezası alınır.
2. Gümrük antrepolarında veya gümrük idaresince eşya konulmasınaizin verilen yerlerde yapılan sayımlarda kayıtlara göre fazla eşya çıkmasıhalinde, bu eşyanın 177 ila 180 inci madde hükümlerine göre tasfiyeye tabitutulmasının yanı sıra, fazla çıkan eşyaya ait ithalat veya ihracat vergileritutarı kadar para cezası alınır.
Madde 237 - 1. 35/A ila 35/C madde hükümlerine göretaşıt araçlarının sahipleri, kaptanları veya acentaları tarafından gümrükidaresine verilen özet beyan veya özet beyan olarak kullanılan ticari veyaresmi belgelerdeki kayıtlı miktara göre noksan çıkan kapların mahrecindenyüklenmemiş veya yanlışlıkla başka yere çıkartılmış veya kaza ve avaryasonucunda yok olmuş veya çalınmış bulunduğu gümrük idaresince belirlenecek süreiçinde kanıtlanamadığı takdirde, bu noksan kaplara ait eşyadan tarifepozisyonuna veya tarife pozisyonu tespit edilemiyor ise cinsine ve türüne göretarifede dahil olduğu faslın en yüksek vergiye tabi pozisyonuna görehesaplanacak gümrük vergisi kadar para cezası alınır.
2. 1 inci fıkraya göre ceza belirlenmesi mümkün olamıyorsa,noksan her kap için 241 inci maddenin 1 inci fıkrasında belirlenen miktardapara cezası alınır.
3. 35/A ila 35/C madde hükümlerine göre taşıt araçlarınınsahipleri, kaptanları veya acentaları tarafından gümrük idaresine verilen özetbeyan veya özet beyan olarak kullanılan ticari veya resmi belgelerdeki kayıtlımiktara göre fazla çıkan kapların yanlışlıkla mahrecinden fazla olarakyüklenmiş olduğu gümrük idaresince belirlenecek süre içinde kanıtlanamadığıtakdirde, söz konusu eşyaya el konularak müsadere olunur ve eşyanın CIF kıymetikadar para cezası alınır.
4. Dökme gelen eşyada yüzde üçü aşmayacak şekilde eşya cinsiitibarıyla Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek oranlardaki eksiklik vefazlalıklar için takibat yapılmaz. Doğalgaz ürünlerinde boru hatları iletaşınarak ithal edilenler hariç bu oran % 4`ü aşmayacak şekilde uygulanır.
5. Eşya miktarının gümrük idaresince tespit edilmediği ve rejimbeyanının belgelerinde kayıtlı miktarlara göre yapıldığı durumlarda, tespitedilen miktar farklılıkları özet beyan eksiklik veya fazlalığı olarakdeğerlendirilir. Yapılan özet beyan eksiklik veya fazlalık takibatı sonucundamiktar farklılığı nedeniyle cezayı gerektirir bir durum ortaya çıkması halinde,234 üncü madde hükümleri uygulanmayarak sadece bu madde hükümlerine göre işlemyapılır.
6. Bu maddede belirtilen para cezaları, yapılan tespite göretaşıt araçlarının sahipleri, kaptanları veya acentalardan alınır.
MADDE 238 – 1. 241 inci maddenin üçüncü fıkrasının (h),(l) ve (m) bentleri, dördüncü fıkrasının (g) ve (h) bentleri ile beşincifıkrasının (b) bendinde belirtilen durumlar hariç, dahilde işleme rejimi,gümrük kontrolü altında işleme rejimi ile geçici ithalat rejimine ilişkinhükümlerin ihlali halinde eşyanın gümrük vergileri tutarının iki katı, tammuafiyet suretiyle geçici olarak ithal edilen özel kullanıma mahsus taşıtlariçin gümrük vergileri tutarının dörtte biri oranında para cezası alınır. Bucezanın ödeme süresi içinde eşyanın gümrükçe onaylanmış başka bir işlem veyakullanıma tabi tutulmaması halinde eşyanın gümrük vergileri tutarında paracezası tahsil edilir.
2. Birinci fıkraya göre verilen cezalar 241 inci maddeninaltıncı fıkrasında belirtilen miktardan az olamaz.
3. Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri hakkında bumaddenin para cezasına ilişkin hükümleri ile 241 inci maddenin üçüncüfıkrasının (h), (l) ve (m) bentleri, dördüncü fıkrasının (g) ve (h) bentleriile beşinci fıkrasının (b) bendi hükümleri uygulanmaz. Bu durumda, 241 incimaddenin birinci fıkra hükmü uygulanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Usulsüzlüklere İlişkin Cezalar
Madde 239 - İthalat veya ihracat vergilerinden muafeşyayı 33 üncü madde hükümleri gereğince belirlenen gümrük kapıları dışındabaşka yerlerden izinsiz olarak ithal veya ihraç veya bunlara teşebbüsedenlerle, bu tür eşyayı gümrük işlemlerini yaptırmaksızın yurda sokanlar veyaçıkaranlar ile buna teşebbüs edenlerden, sözkonusu eşyanın ithalata konu olmasıhalinde, CIF değerinin, ihracata konu olması halinde ise FOB değerinin ondabiri oranında para cezası alınır.
Madde 240 – (Bu madde, 5911 sayılı Kanun ile 7.7.2009yürürlükten kaldırılmıştır.)
Madde 241 - 1. Bu Kanunda ayrı bir ceza tayin edilmişhaller saklı kalmak üzere, bu Kanuna ve bu Kanunda tanınan yetkileredayanılarak çıkarılan ikincil düzenlemelerle getirilen hükümlere aykırı hareketedenlere söz konusu düzenlemelerde açıkça öngörülmüş olması kaydıyla altmış TLusulsüzlük cezası uygulanır.
2. 1 inci fıkrada belirtilen miktar, her yıl, bir önceki yılailişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yenidendeğerleme oranında artırılır, bu hesaplamada 1.000.000 TL`sına kadar
olan tutarlar dikkate alınmaz.
3. Usulsüzlük cezası aşağıdaki hallerde 1 inci fıkradabelirtilen
miktarın iki katı olarak uygulanır:
a) 6 ve 7 nci maddelere göre, gümrük idarelerince verilenkararlara dayanak oluşturan belge ve bilgilerin, ilgili kişiler tarafındanyanlış olarak verilmesi,
b) Vergi kaybı doğurmamasına karşın, 24 üncü maddeye görebirbirleriyle ilişkisi bulunan kişiler arasında bir satış işlemi olması ve builişkinin beyan edilmemesi,
c) Yabancı limanlardan gelen veya Türkiye Gümrük Bölgesindenyabancı limanlara giden gemilerin geliş ve gidişlerinde yönetmeliklebelirlenecek süreler içerisinde donatan veya işleten veya acentası tarafındangümrük idaresine bilgi verilmemesi,
d) 35/A maddesine göre özet beyan veya özet beyan olarakkullanılan ticari veya resmi belgenin süresi içinde verilmemesi,
e) Türkiye Gümrük Bölgesinde karayoluyla transit eşya taşıyantaşıt araçlarının 91 inci maddeye göre verilen süreleri yirmidört saate kadaraşması,
f) Gümrük antrepolarının 93 üncü maddenin 3 üncü fıkrasındabelirtilen teknik donanımlarında noksanlık bulunması,
g) Gümrük antrepo rejimine tabi tutulan eşyanın, antrepolarakonuldukları tarihte işleticiler tarafından kayıtlara geçirilmemesi,
h) Dahilde işleme rejimi ve gümrük kontrolü altında işlemerejimi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen eşyanın izin verilensüresinin bitimini takiben bir ay içerisinde rejimin gerektirdiği işlemlerininbitirilmesi, yeniden ihracı veya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanımatabi tutulması,
ı) Geçici olarak Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkarılan eşyanınverilen süreyi aştıktan sonra geri getirilmesi,
j) Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla,ihraç eşyasının yapılan beyan ve eki belgelere göre miktar veya cinsinde%10`dan fazla farklılık çıkması,
k) Serbest bölgelerde çalışan veya buralara giren ve çıkankişilerin bu Kanunla konulmuş kurallara uymaması,
l) Geçici ithalat rejimi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesinegetirilen eşyanın verilen sürenin bitimini takiben bir ay içerisinde yenidenihraç edilmesi veya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabitutulması,
m) Geçici ithalat rejimi kapsamında ithal edilen eşyanın gümrükidaresine bilgi verilmeden, ancak süresi içerisinde Türkiye Gümrük Bölgesinindışına çıkarıldığının kabul edilebilir belgelerle kanıtlanması.
4. Usulsüzlük cezası aşağıdaki hallerde 1 inci fıkradabelirtilen miktarın dört katı olarak uygulanır:
a) Bir kişinin 5 inci madde hükümlerine göre geçerli bir temsilyetkisi olmadığı halde başka bir kişi adına veya hesabına gümrük idarelerindeiş takip etmesi,
b) 34 üncü maddenin 2 nci fıkrası hükümlerinin aksine, karayolutaşıtlarının gümrük idaresinin izni olmadan yük veya yolcu alarak yoluna devametmesi,
c) 45 inci maddenin birinci fıkra hükümlerine aykırı olaraktaşıtlardan eşya boşaltılması, özet beyan veya özet beyan olarak kullanılanticari ve resmi belgelerde kayıtlı eşyanın cinsinin yanlış beyan edilmesi veyakapların türleri ile üzerlerinde kayıtlı numara ve işaretlerin özet beyankayıtlarına uygun olmaması,
d) Türkiye Gümrük Bölgesinde karayoluyla transit eşya taşıyantaşıt araçlarının 91 inci maddeye göre verilen süreleri kırksekiz saate kadaraşması,
e) Genel antrepo ve serbest bölgelere getirilen parlayıcı,patlayıcı veya bir arada bulundukları eşya için tehlikeli olan ya dakorunmaları özel düzenek ve yapılara gerek gösteren eşyanın 94 ve 154 üncümadde hükümlerine aykırı olarak genel amaçlı eşya konulan yerlerde depolanması,
f) Gümrük antrepolarında bulunan eşyanın gümrük idarelerininizni olmaksızın 102 nci maddede belirtilen elleçlemelere tabi tutulması.
g) Geçici ithalat rejimi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesinegetirilen eşyanın verilen sürenin bitimini takiben iki ayı aşmayan süredeyeniden ihraç edilmesi veya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabitutulması,
h) Dahilde işleme rejimi ve gümrük kontrolü altında işlemerejimi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen eşyanın izin verilensüresinin bitimini takiben iki ayı aşmayan süre içerisinde rejimin gerektirdiğiişlemlerinin bitirilmesi, yeniden ihracı veya gümrükçe onaylanmış bir işlemveya kullanıma tabi tutulması,
ı) 11 inci madde hükmüne göre kendilerinden yazılı olarak bilgive belge istenilmesine rağmen bilgi ve belgelerin ibraz edilmemesi.
5. Usulsüzlük cezası aşağıdaki hallerde birinci fıkradabelirtilen miktarın altı katı olarak uygulanır:
a) Türkiye Gümrük Bölgesinde karayoluyla transit eşya taşıyantaşıt araçlarının 91 inci maddeye göre verilen süreleri yetmişiki saate kadaraşması,
b) Geçici ithalat rejimi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesinegetirilen taşıtlara verilen sürenin bitimini takiben üç ayı aşmayan süredeyeniden ihraç edilmesi veya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabitutulması.
6. Usulsüzlük cezası aşağıdaki hallerde 1 inci fıkradabelirtilen miktarın sekiz katı olarak uygulanır:
a) 34 üncü maddenin 3 üncü fıkrası hükümlerinin aksine, TürkiyeGümrük Bölgesine giren gemilerin rota değiştirmesi, yolda durması, başkagemilerle temas etmesi, gümrük gözetimi yapılması için yol kesmemesi veyagümrük idaresi bulunmayan yerlere yanaşması,
b) Taşıt araçlarının 33 üncü ve 91 inci maddede belirtilenönceden belirlenmiş yollar dışında seyretmesi,
c) Türkiye Gümrük Bölgesinde karayoluyla transit eşya taşıyantaşıt araçlarının 91 inci maddeye göre verilen süreleri yetmişiki saatten dahafazla bir süre ile aşması.
d) 13 üncü maddede belirtilen belgelerin beş yıl süreylesaklanmaması.
ONİKİNCİ KISIM
İtirazlar
MADDE 242 – 1. Yükümlüler kendilerine tebliğ edilengümrük vergileri, cezalar ve idari kararlara karşı tebliğ tarihinden itibarenonbeş gün içinde bir üst makama, üst makam yoksa aynı makama verecekleri birdilekçe ile itiraz edebilir.
2. İdareye intikal eden itirazlar otuz gün içinde kararabağlanarak ilgili kişiye tebliğ edilir.
3. İtiraz dilekçelerinin süresi içinde yanlış makama verilmesihalinde, itiraz süresinde yapılmış sayılır ve idarece yetkili makamaulaştırılır.
4. İtirazın reddi kararlarına karşı işlemin yapıldığı yerdekiidari yargı mercilerine başvurulabilir.
Madde 243 - 1. İlgili kişilere 197 nci maddeye göretebliğ edilen gümrük vergilerinin hesaplanmasında esas alınan kimyevi tahlilsonuçlarına karşı tebliğden itibaren onbeş gün içinde gümrük ve muhafazabaşmüdürlüğüne yazılı olarak itiraz edilebilir.
2. İtiraz üzerine, birinci tahlilin yapıldığı gümrüklaboratuarında görevli olan ve ilk tahlili yapan kimyager dışındaki ikikimyager tarafından ikinci tahlil yapılır. Yükümlünün talebi halinde, gümrükidareleri, gümrük kimyageri olmayan bir gözlemci kimyagerin de ikinci tahlildehazır bulunmasına izin verirler.
Üç kimyagerden fazla kimyager bulunmayan gümrük laboratuarındayapılan tahlile itiraz edilmesi halinde, ikinci tahlil enaz iki kimyagerbulunan en yakın gümrük idaresine ait laboratuarda yaptırılır.
3. İkinci tahlil sonucu, eşyanın teknik özelliklerinin veniteliklerinin belirlenmesi yönünden kesindir.
Madde 244 – (Bu madde, 5911 sayılı Kanun ile 7.7.2009yürürlükten kaldırılmıştır.)
Madde 245 – (Bu madde, 5911 sayılı Kanun ile 7.7.2009yürürlükten kaldırılmıştır.)
ONÜÇÜNCÜ KISIM
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler, GeçiciMaddeler ve Yürürlük
BİRİNCİ BÖLÜM
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Madde 246 - Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihitibariyle;
a) Nisan 1334 tarihli Gümrük Kanununun 113, 117 ve 118 incimaddeleri ile aynı Kanunun 7.6.1926 tarihli ve 906 sayılı Kanunla değiştirilen112 ve 116 ncı maddeleri,
b) 30.11.1960 tarihli ve 146 sayılı Kanun,
c) 19.7.1972 tarihli ve 1615 sayılı Gümrük Kanunu ile bu Kanundadeğişiklik yapan 25.2.1981 tarihli ve 2419 sayılı, 18.4.1983 tarihli ve 2817sayılı, 22.5.1987 tarihli ve 3375 sayılı, 10.2.1994 tarihli ve 3968 sayılı,3.4.1997 tarihli ve 4236 sayılı Kanunlar ile 7.2.1990 tarihli ve 3612 sayılıKanunun 55 inci maddesi,
d) 30.6.1995 tarihli ve 564 sayılı Kanun Hükmünde Kararname,
e) 7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve TakibineDair Kanunun 15 ve 16 ncı maddeleri,
yürürlükten kaldırılmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Geçici Maddeler
Geçici Madde 1 - 1. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihteTürkiye Gümrük Bölgesindeki gümrük sundurmalarında veya gümrükçe eşyakonulmasına izin verilen yerlerde bulunan eşyanın buralardaki bekleme süreleriile bunlara ilişkin süre uzatım talepleri hakkında yürürlükten kaldırılanGümrük Kanunu hükümleri uygulanır.
2. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte genel, özel veya fiktifantrepolarda bulunan eşyanın, buralardaki bekleme süreleri bu Kanun hükümlerinetabidir.
Geçici Madde 2 - Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bireşya hakkında rejim beyanında bulunulmuş olmakla birlikte, henüzsonuçlandırılamamış gümrük işlemlerinin yürütülmesinde beyan hak sahibi olarakadlandırılan mükellefin lehine olan hükümler uygulanır.
Beyannamesi tescil edilmiş eşya ile ilgili olarak, bu Kanununyürürlüğe girdiği tarihten başlamak üzere kırkbeş gün içinde beyan haksahiplerinin rejim değişikliği talepleri kabul olunur. Ancak, bu taleplerinkabulü, alınmış veya alınacak ceza kararlarının uygulanmasını ortadankaldırmaz.
Geçici Madde 3 - 1. Başka kanunlarda Gümrük ve Tekel Bakanlığı`na;Gümrük Müsteşarlığının görev ve yetki alanına giren konularda Maliye ve GümrükBakanlığı`na yapılan atıflar Gümrük Müsteşarlığı`na yapılmış sayılır.
2. Halen yürürlükte bulunan kanunlarda 1615 sayılı Gümrük Kanunuile sözkonusu Kanunda değişiklik yapan kanunlara yapılmış olan atıflar buKanuna yapılmış kabul edilir.
Geçici Madde 4 - Yürürlükten kaldırılan Gümrük Kanunuhükümlerine göre tasfiyelik hale gelmiş eşyanın, ihale ilanının henüzyayınlanmamış veya perakende satışına karar verilmemiş olması ve beyansahibinin bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren otuz gün içinde gümrükidaresine başvurması halinde, bu Kanunun 179 uncu maddesi hükümleri uygulanır.
Dış ticaret tahdidine giren eşyalar için bu madde hükmüuygulanmaz.
Geçici Madde 5 - 1. Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden öncegümrük komisyoncu yardımcısı karnesine sahip olanlar, Kanunun yürürlüğegirmesinden itibaren iki yıl içinde Gümrük Müsteşarlığına müracaat etmelerihalinde, öğrenim şartı hariç olmak üzere 227 nci maddede belirtilen koşullarıtaşımaya devam ettiklerinin anlaşılması durumunda, kendilerine Gümrük MüşavirYardımcısı İzin Belgesi verilir. Bu şekilde gümrük müşavir yardımcısı olanlaren az lise mezunu olmaları halinde, gümrük müşavirliği için açılacak ilk üçsınava girebilirler.
2. Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce gümrük komisyoncusukarnesine sahip olanlar, Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren iki yıl içindeGümrük Müsteşarlığına müracaat etmeleri halinde, öğrenim şartı hariç olmaküzere 227 nci maddede belirtilen koşulları taşımaya devam ettiklerininanlaşılması durumunda, kendilerine Gümrük Müşavirliği İzin Belgesi verilir.
3. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, yürürlükten kaldırılan1615 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası ile168 inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre gümrük komisyoncusu veya gümrükkomisyoncu yardımcısı olmaya hak kazananların görevlerinden istifa etmeleriniveya emekli olmalarını müteakip, kendilerine bu Kanun hükümlerine göre gümrükmüşavirliği veya gümrük müşavir yardımcılığı izin belgesi verilir.
4. 227 nci maddenin 1 inci fıkrasının (d) bendinde belirtilensuçlarla ilgili olarak devam eden davalar bulunduğu takdirde, 1 inci ve 2 ncifıkralarda yer alan iki yıllık müracaat süresine bakılmaksızın, her halükardadavanın lehte sonuçlanmasından itibaren bir yıl içinde Müsteşarlığa müracaatedilmesi gerekir.
Geçici Madde 6 - Gümrük müşavirleri ve gümrük müşaviryardımcıları çıkarılacak bir kanunla bağlı bulundukları gümrük ve muhafazabaşmüdürlüğü görev alanı itibariyle kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşuşeklinde örgütleninceye kadar aşağıdaki hükümler uygulanır:
1. 1615 sayılı Gümrük Kanunu hükümlerine göre kurulan GümrükKomisyoncuları Dernekleri faaliyetlerine devam eder ve sınav açılması ile izinbelgeleri verilmesi işlemleri Gümrük Müsteşarlığınca yürütülür.
a) Gümrük müşavirliği ve gümrük müşavir yardımcılığı sınavlarıMüsteşarlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde her yıl bir kez yapılır.
b) 227 ve 228 inci maddelerde belirtilen koşulları sınavınaçıldığı yıl başında sağlamış olanlar, o yıl açılan gümrük müşavirliği veyagümrük müşavir yardımcılığı sınavlarına müracaat edebilirler.
c) Gümrük müşavirliği ve gümrük müşavir yardımcılığı sınavlarınaen fazla üçer kez girilebilir.
2. Gümrük müşavirliği veya gümrük müşavir yardımcılığımesleğinin vakar ve onuruna aykırı fiil ve hareketlerde bulunanlarla,görevlerini yapmayan veya kusurlu olarak yapan ya da görevinin gerektirdiğigüveni sarsıcı hareketlerde bulunan meslek munsupları hakkında, gümrükmüşavirliği hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesi amacıyla, durumun niteliğineve ağırlık derecesine göre aşağıda tanımlanan disiplin cezaları verilir.
a) Uyarma: Meslek mensubuna mesleğinin icrasında daha dikkatlidavranması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.
b) Kınama: Meslek mensubuna görevinde ve davranışında kusurlusayıldığının yazı ile bildirilmesidir.
c) Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma: Mesleki sıfatısaklı kalmak şartıyla altı aydan az, bir yıldan çok olmamak üzere meslekifaaliyetten alıkoymadır.
d) Meslekten çıkarma: Meslek mensubunun izin belgesinin gerialınarak, bir daha bu mesleği icra etmesine izin verilmemesidir.
3. Mesleki kurallara, mesleğin vakar ve onuruna aykırı fiil veharekette bulunanlarla, görevin gerektirdiği güveni sarsıcı harekette bulunanmeslek mensupları hakkında, ilk defasında uyarma, tekrarında ise kınama cezasıuygulanır.
Görevini bağımsızlık, tarafsızlık ve dürüstlükle yapmayan veyakusurlu olarak yapan ya da bu Kanunda yer alan mesleğin genel prensiplerineaykırı harekette bulunan meslek mensupları için geçici olarak meslekifaaliyetten alıkoyma cezası uygulanır.
Sahte belgelere dayanılarak yanlış beyanda bulunulduğunun, ancakbu durumun gümrük müşavirinin bilgisi dışında olduğunun, bununla birlikte, biraraştırma sonucunda gerçek durumun öğrenilebileceğinin Gümrük Müsteşarlığımerkez denetim elemanlarınca rapora bağlandığı durumlarda, ilgili gümrükmüşavirine ilk defasında kınama cezası verilir. Bu hususun tekerrür etmesihalinde geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası uygulanır.
7.1.1932 tarihli ve 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve TakibineDair Kanun hükümlerine göre kaçakçılık suçundan mahkumiyet kararı kesinleşenmeslek mensuplarına, meslekten çıkarma cezası verilir.
4. Üç yıllık bir dönem içinde iki veya daha fazla disiplincezasını gerektiren davranışta bulunan meslek mensubuna, her yeni suçu için biröncekinden daha ağır ceza uygulanabilir. Beş yıllık dönem içinde iki defamesleki faaliyetten alıkoyma cezası ile cezalandırılmasından sonra bu cezayıgerektiren fiili yeniden işleyen meslek mensupları hakkında meslekten çıkarmacezası uygulanır.
Disiplin kurulları bir derece ağır veya bir derece hafifdisiplin cezasının uygulanmasına karar verebilirler. Takibat ve hüküm tesisi,disiplin soruşturması yapılmasına ve disiplin cezası uygulanmasına engeldeğildir.
5. Meslek mensubu hakkında savunması alınmadan disiplin cezasıverilemez. Yetkili disiplin kurulunun on günden az olmamak üzere verdiği süreiçinde savunma yapmayanlar, savunma hakkından vazgeçmiş sayılırlar.
Disiplin cezaları kesinleşme tarihinden itibaren uygulanır.
6. Gümrük müşavirleri ve gümrük müşavir yardımcıları, görevlerisırasında veya görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı fiillerininniteliğine göre Türk Ceza Kanununun Devlet memurlarına ait hükümleri uyarıncacezalandırılır.
7. Disiplin cezaları bir dava sonucuna bağlı olmaksızın mevzuathükümlerine aykırılığı gümrük idarelerince tespit edildiği tarihten itibaren üçyıl süreyle uygulanmadığı takdirde zamanaşımına uğrar. Mevzuata aykırı işlem veeylemlerin aynı zamanda bir adli kovuşturma konusu olması halinde, bu aykırılıkiçin Türk Ceza Kanununda öngörülen zamanaşımı hükümlerine göre disiplin cezasıverilebilir.
8. 2 numaralı bentte belirtilen uyarma ve kınama cezası yetkiligümrük başmüdürü, geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası MüsteşarlıkMerkez Disiplin Kurulu, meslekten çıkarma cezaları Müsteşarlık Yüksek DisiplinKurulu tarafından verilir.
9. Bu Kanuna ve gümrüklerde uygulanan mevzuat hükümlerine aykırıhareketleri görülen gümrük müşavirleri ve gümrük müşavir yardımcılarının izinbelgeleri gümrük müfettişleri, gümrük müfettiş yardımcıları, kontrolörler,stajyer kontrolörler ve gümrük ve muhafaza başmüdürleri tarafından gerekgörülmesi halinde tedbir mahiyetinde geçici olarak alınır ve gümrüklerde iştakip etmelerine izin verilmez. Bu durum, gerekçesiyle birlikte izin belgesininalınmasını izleyen günde Müsteşarlığa bildirilir. Bu şekilde izin belgelerialınanlar hakkında geçici mesleki faaliyetten alıkoyma cezası verilmesihalinde, tedbir mahiyetinde izin belgelerinin alındığı süre verilen cezadanmahsup edilir.
10. Gümrük müşavir derneklerince, gümrük müşavirlerininyapacakları iş ve işlemler karşılığı alacakları asgari ücretleri gösteren vetakvim yılı bazında belirlenen Asgari Ücret Tarifesi, Müsteşarlıkça uygungörülerek onaylanmak suretiyle uygulamaya konulur.
GEÇİCİ MADDE 7 – Bu Kanunun 152 nci, birinci fıkrasının (a)bendi hariç olmak üzere 157 nci, 158 inci ve bölgede faaliyette bulunanişletmelerin ihtiyaçlarıyla sınırlı olarak 185 inci maddelerinin 3218 sayılıSerbest Bölgeler Kanununa aykırı olan hükümleri, Avrupa Birliğine tam üyeliğingerçekleştiği tarihe kadar uygulanmaz. Ancak 158 inci ve 185 inci maddehükümleri, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu yönünden uygulanmaya devamolunur.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemler için 4760sayılı Kanuna göre tarhiyat yapılmaz, daha önce yapılan tarhiyatlardanvazgeçilir, tahakkuk eden tutarlar terkin edilir. Tahsil edilmiş tutarlar retve iade edilmez.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme
Madde 247 - Bu Kanun yayımını izleyen tarihten itibarenüç ay sonra yürürlüğe girer.
Madde 248 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kuruluyürütür.
5911 SAYILI KANUN`UN 4458 S. KANUN`A İŞLENEMEYEN MADDESİ
GEÇİCİ MADDE 1 – Yetkilendirilmişyükümlüleri, kolaylaştırılmış emniyet ve güvenlikle ilgili gümrükkontrollerinden veya Gümrük Kanununun 225 inci maddesinin birinci fıkra hükmüsaklı kalmak üzere gümrük mevzuatının öngördüğü basitleştirilmiş uygulamalardan5 yıl müddetle yararlandırmaya Gümrük Müsteşarlığı yetkilidir.