Fuar teşviklerinden faydalanmak için öncelikle KOSGEB veritabanına kayıt olmanız gerekir.
VERİTABANINA NASIL KAYIT OLUNUR?
Destek alabilmek için, öncelikle işletmenize ait genel bilgileri veritabanımıza kaydetmelisiniz. Bunun için www.kosgeb.gov.tr adresinden E-KOBİ bölümündeki "KOSGEB`e ilk Kayıt" linkine tıklamalısınız. Karşınıza gelen formu doldurarak, bundan sonraki bütün aşamalarda kullanacağınız İşletmenize ait KOSGEB E-KOBİ Kullanıcı Adı ve Şifresini alacaksınız.
Kullanıcı Adı ve Şifrenizi daha sonraki aşamalarda sorunla karşılaşmamak için unutmamanız önemlidir.
KOSGEB’e vereceğiniz beyanlardaki bilgilerin yanlış olmasından doğacak tüm hukuki ve mali sorumluluk işletmenize ait olacaktır.
ÖNEMLİ NOT: AŞAĞIDAKİ KAYIT ADIMLARINIZI ZAMAN AŞIMI OLMAMASI İÇİN MAKSİMUM 15 DAKİKA İÇİNDE TAMAMLAMANIZ GEREKMEKTEDİR.
1. http://www.kosgeb.gov.tr adresine giriniz ve "E-KOBİ" tıklayınız.
2. Karşınıza gelen sayfadan KOSGEB`e İlk Kayıt linkini tıklayın. 
3. İşletme Adınızı tam ünvanını büyük harfler ile yazınız.

ÖRN : İONS BİLİŞİM EĞİTİM DANIŞMANLIK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
4. İşletmenizin Statüsünü seçiniz.

ÖRN : Limited
5. Vergi Dairesini seçerken önce işletmenizin bulunduğu ili seçiniz.

ÖRN : ANKARA
6. İlinizde bulunan vergi dairelerinin geldiği listeden vergi dairenizi seçiniz.

ÖRN : BAŞKENT
7. Vergi numaranızı giriniz. Eğer şahıs işletmesi iseniz T.C. kimlik numaranızı giriniz.
Vergi numaranız 11 haneden fazla olamaz.
ÖRN : 6310487991
8. Yetkili Kişi Adı Soyadı bölümünde soldaki haneye AD sağdaki haneye SOYADI yazınız. Yetkili kişi işletmeniz adına imza atmaya yetkili kişi olmasına dikkat ediniz.

ÖRN : MEHMET ÇAV
9. SSK İşyeri Sicil No veya yoksa BAĞ-KUR numaranızı giriniz.
SSK iş yeri numaranızı 21 hane olacak şekilde giriniz. 23 haneli ise son iki haneyi girmeyiniz.

ÖRN : 296050102106698308010
10. İşletmenizin kuruluş yılınız 4 haneli olacak şekilde giriniz.

ÖRN : 2006
11. İşletmenizin bulunduğu yeri seçiniz.

ÖRN : Teknopark
12. İşletmenizin ticari sicil numarasını giriniz. Esnafsanız esnaf sicil numaranızı giriniz.

ÖRN : 218374
13. Bağlı bulunduğunuz meslek kuruluşunu seçiniz.

ÖRN : TOBB- Ticaret Odası
14. Faaliyet kodunuzu seçmeniz gerekmektedir bunun için öncelikle Faaliyet kodunuzu seçmek için tıklayınız butonuna tıklayınız. Karşınıza madde 15 deki NACE Seçimi ekranı gelecektir.

15. Nace seçim ekranından İşletme türünüzü seçiniz. İmalatçı iseniz İmalatçı olarak çalışıyorumdeğilseniz İmalat dışı çalışıyorum seçiniz. Sonrasında altında gelen menüden NACE Üst Kodu’nu seçiniz.

ÖRNEK: İşletme Türü: İmalat dışı çalışıyorum
Nace Üst Kodu: BİLGİ VE İLETİŞİM
16. 15. adım sonrasında NACE İkili Kodu menüsü dolacak ve bir alt kriter daha seçmenize izin verecektir.

ÖRNEK: Nace İkili Kodu: Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler
17. 16. adım sonrasında seçtiğiniz Nace İkili Kodu na göre ilgili faaliyetler aşağıda açılacak tabloya gelecektir. İlgili tablodan aşağıdaki şekilde de gözüktüğü gibi tik atarak işletmenizle ilgili faaliyet alanını seçiniz ve sonrasında NACE Seçim ekranının sağ alt köşesindeki
butonuna tıklayınız. En az 1 ve en fazla 3 alanı seçebilirsiniz.

ÖRNEK: NACE Kodu Açıklama
62.01 Bilgisayar programlama faaliyetleri
62.01 Bilgisayar danışmanlık faaliyetleri
62.09 Diğer bilgi teknolojileri ve bilgisayar hizmet faaliyetleri
18. İşletmenize ait iletişim bilgilerini girmeniz gerekmektedir.
ÖNEMLİ: E-posta adresinizin faal olarak kullandığınız ve posta gönderiminde sorun olmayan bir adres olmasına dikkat ediniz. Buraya girdiğiniz e-posta adresinize KOSGEB işlemlerinde ileride kullanacağınız KULLANICI ADI ve ŞİFRE gönderilecektir.
19. Yukarıda girdiğiniz bilgilere onay verme işlemini yapmanız gerekmektedir. Bunun için İşletme hakkında yukarıda yer alan bilgilerin doğru olduğunu beyan ve taahhüt ederim. i seçiniz.
20. Sistemin güvenliği için en son adımda kontrol bulunmaktadır. Kontrol bölümünde çıkan resimdeki rakamları aşağısındaki kutucuğa eksiksiz olarak giriniz.
21.
Tüm adımları yaptıktan sonra
butona tıklayıp kayıt işleminizi tamamlayınız. Eğer yukarıdaki bilgilerinizde sisteme aykırı bir giriş yaptı iseniz sistem sizi uyaracaktır. Çıkan uyarıları okuyarak değiştirmeniz gereken bilgileri değiştirip sonrasında tekrar
butonuna tıklayınız .
22. DİKKAT: Bilgilerinizi kaydetme işlemi sonrasına sistem size bundan sonra irtibat kuracağınız ve işlemlerinizi yürüteceğiniz İlgili Birimi seçmenizi aşağıdaki şekildeki gibi isteyecektir. Menüden gelen birimler içerisinden size en yakın olanını seçiniz ve
butonuna tıklayınız. Bu işlemi tamamlamanıza müteakip karşınıza gelecek ekrandaki KULLANI ADI ve ŞİFRENİZİ NOT EDİNİZ ve KOBİ BEYANNAMESİ işlemlerinizi doldurmaya başlayınız.

KOBİ BEYANNAMESİ NASIL DOLDURULUR ?
KOBİ: 250 Kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali
bilançosu 25.000.000-TL’yi (Yirmibeş Milyon Türk Lirası’nı) aşmayan ve KOBİ Tanımı Yönetmeliğinde mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimdir.
KOBİ Tanımı Yönetmeliği gereği; KOSGEB den desteklerinden yararlanabilmeniz için "KOBİ Beyannamesi" formunu ve eklerini internet ortamında doldurarak çıktısını alıp kaşeli ve imzalı olarakistenen belgeler ile birlikte bağlı olduğunuz KOSGEB Birimine teslim etmeniz gerekmektedir.
KOSGEB’e vereceğiniz beyanlardaki bilgilerin yanlış olmasından doğacak tüm hukuki ve mali sorumluluk işletmenize ait olacaktır.
KOBİ BEYANNAMESİ ni doldurabilmek için öncelikle KOSGEB veritabanına kayıt olmanız gerekmektedir. Kayıtla ilgili bilgilere http://www.kosgeb.gov.tr/Pages/UI/b.aspx?ref=1 adresinden ulaşabilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: AŞAĞIDAKİ KAYIT ADIMLARINIZI ZAMAN AŞIMI OLMAMASI İÇİN MAKSİMUM 15 DAKİKA İÇİNDE TAMAMLAMANIZ GEREKMEKTEDİR.
1. http://www.kosgeb.gov.tr adresine giriniz ve "E-KOBİ" tıklayınız. Karşınıza gelen ekranda, kullanıcı adı ve şifrenizi giriniz. Gelen sayfa da
kutucuğa tıklayınız.
2. Giriş yapmak istediğiniz KOBİ beyannamesinin yılını seçiniz ve
butonuna tıklayınız.
3.
Sonraki adımda karşına gelen ekrandan işletmenizle ilgli sorulardan 
işletmenize için uygun olan durumları seçiniz ve
butonuna tıklayınız.Seçenekler ile ilgili detaylı bilgiler karşınıza çıkan ekranda mevcuttur.Açıklamaları lütfen dikkatlice okuyunuz.
4. Karşınıza gelen ekrandaki işletme bilgilerini doldururken işletmenize ait KOBİ beyannamesini doldurduğunuz yılı ait mali ve SGK bilgilerinin doğru olması gerekmektedir. Bu bölümü doldururken işletmenize ait evraklar üzerinden doldurmanız faydalı olacaktır.
ÖNEMLİ: Net Satış Hasılası ve Mali Bilanço Toplamı bölümlerini kuruş ,nokta veya virgül kullanmaksızın doldurunuz.
Yetkili Personel bölümünü doldurmak için aşağıdaki gibi Yetkili Ekle ye tıklayınız.

Karşınıza gelen ekrandaki bilgileri doldurunuz ve
butonuna tıklayınız. Yetkili kişinin T.C.kimlik numarası ve GSM numarasının girilmesi zorunludur.
Yetkili kişi olarak birden fazla kişi ekleyebilirsiniz.
Girdiğiniz bilgileri düzeltmek için Yetkili Düzelt silmek içinse Yetkili Sil butonlarını kullanabilirsiniz.
5. Faaliyet Konusu bilgileriniz üye olurken girdiğiniz bilgiler doğrultusunda otomatik olarak gelecektir.
Faaliyet konunuzun gelen listedekilerden farklı olduğunu düşünüyorsanız, Faaliyet konuzu seçmek için tıklayınbutonuna basınız ve karşınıza gelen ekrandan seçiminizi yapıp
butonuna tıklayınız.
6. Adres bilginiz üye olurken girdiğiniz bilgiler doğrultusunda otomatik olarak gelecektir.
Adres bilgilerinizde değişiklik yapmak, silmek veya yeni adres eklemek istiyorsanız aşağıdaki butonlardan ilgili butona tıklayarak karşınıza gelen ekranlardan işleminizi yapabilirsiniz.

7. Eksik bilginiz var ve sonra devam etmek istiyorsanız sağ alt taraftaki
butonuna tıklayarak kaydedip sonra devam edebilirsiniz. Yukarıdaki tüm bilgileri eksiksiz ve doğru olduğuna eminseniz
butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
8. Sonraki adımda karşınıza KOBİ Beyannamesi Rapor çıktıları ekranı gelecektir.
Bu ekran üzerinden daha önceki adımlarda girdiğiniz beyanınızla ilgili çıktıları almanız gerekmektedir. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi İndir butonlarına tıklayınız ve çıktı alınız. 
KOBİ Bilgi Dökümanı ve KOBİ Beyannamesi nin çıktısını alıp kaşeli ve imzalı olarak istenen belgeler ile birlikte bağlı olduğunuz KOSGEB Birimine teslim ediniz. Çıktılara ek olarak aşağıdaki belgeler ekinde istenmektedir.
Ekinde İstenen Belgeler
1. İmza Beyannamesi/Sirküleri
2. Ticaret Sicil veya Esnaf Sicil Gazetesi
3. Faaliyet Belgesi
YURT DIŞINDA BİREYSEL DÜZEYDE GERÇEKLEŞTİRİLEN FUAR KATILIMLARININ DESTEKLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI
(Resmi Gazete Tarihi: 23.12.2004 Tebliğ No: 2004/6)
2004/6 Sayılı “Yurt Dışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ” 23.12.2004 tarih ve 25679 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. 2004/6 Sayılı Tebliğ ile firmalarımızın yurtdışı fuarlara milli ve/veya bireysel katılımlarına yönelik yeni düzenlemeler getirildiğinden söz konusu Tebliğ’e ilişkin Uygulama Usul ve Esasları’nın detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
Bireysel fuar katılımlarıyla ilgili olarak dikkat edilmesi gereken hususlar daha aşağıda yer almaktadır.
En genel anlamda;
- Bireysel fuar katılımlarında, sadece boş stand bedelinin ve nakliyenin %50’si desteklenir. Fuar başına azami destek tutarı 15.000,- USD.’dir.
- Sektörel nitelikli uluslararası fuarlara bireysel katılım gerçekleştirecek olan üyelerimiz, sadece İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerince belirlenen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi İcra Komitesi’nin görüşü alındıktan sonra Dış Ticaret Müsteşarlığınca uygun görülerek ilan edilen fuarlara iştirak gerçekleştirmeleri durumunda söz konusu destekten yararlanacaklardır.
- Ayrıca aynı Tebliğ’de firmaların, Müsteşarlıkça uygun görülerek ilan edilen sektörel uluslararası fuarlara bireysel katılımları durumunda, bir dilekçe ve ekinde yurtdışındaki fuar idaresinden alınan ve ödenecek boş stand metrekare fiyatı ile kendilerine yer tahsis edildiğini gösteren belgeler ile sözkonusu fuarın başlama tarihinden önce ilgili İhracatçı Birliği Genel Sekreterliği’ne destek müracaatında bulunması gerektiği ifade edilmektedir. Söz konusu yükümlülüğünü yerine getirmeyen katılımcı firmaların fuar sonrasındaki ilgili destek müracaatları değerlendirmeye alınmayacaktır.
Söz konusu değişiklik nedeniyle firmalarımızın mağdur olmamalarını teminen, Genel Sekreterliğimiz tarafından e-posta yoluyla yapılan duyuruların takip edilmesi önem arz etmektedir.
2004/6 sayılı Yurtdışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ’i görüntülemek için tıklayınız.
Mermer-doğal taş, halı ve ev tekstili sektörlerinde faaliyet gösteren firmaları da azami 50 m2`lik stand kiralama sınırlamasından muaf hale getiren 2004/6 sayılı Yurt Dışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği (Tebliğ No: 2005/3) görüntülemek için tıklayınız.
2004/6 sayılı Tebliğ’in Uygulama Usul ve Esaslarını görüntülemek için tıklayınız.
2004/6 sayılı Yurt Dışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ kapsamında Genel Sekreterliğimize fuar öncesi yapılacak başvuru için doldurulması gereken formu görüntülemek için tıklayınız.
Önemli Notlar:
a) Üyelerimizin 2004/6 sayılı Tebliğ kapsamında Yurt Dışı Bireysel Fuar Teşviği’nden yararlanabilmeleri için ilk aşamada, fuarın başlama tarihinden önce Genel Sekreterliğimize bir dilekçe ve ekinde gerekli belgelerle birlikte başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Söz konusu yükümlülüğünü yerine getirmeyen katılımcı firmaların fuar sonrasındaki ilgili destek müracaatları değerlendirmeye alınmayacaktır.
b) Katılımın destek kapsamında değerlendirilmesi için ikinci aşamada, fuarın bitim tarihinden itibaren en geç 3 ay (90 gün) içerisinde aşağıdaki bağlantı aracılığıyla listesine ulaşılabilen belgelerin belirtilen sıralamaya uygun şekilde bir dosya içinde ve eksiksiz olarak fuarın düzenlendiği sektörle ilgili olarak üyesi olunan İhracatçı Birliklerine ibraz edilmesi gerekmektedir.
Destek Başvurusu İçin Fuarın Bitim Tarihinden İtibaren 3 Ay (90 Gün) İçerisinde Üyesi Olunan ihracatçı Birliklerine İbraz Edilmesi Gereken Belgeler Listesi’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.
BİREYSEL FUAR KATILIMI DESTEKLERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Bireysel Katılım Nedir?
Bireysel katılım, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından belirlenerek ilan edilen yurt dışında düzenlenen sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara firmaların kendi girişimleri neticesinde doğrudan katılımlarını ifade eder.
- Her şeyden önce, mevzuata uygun hareket edilmesi gerektiğinden 2004/6 Sayılı Tebliğ’e ilişkin Uygulama Usul ve Esasları’nın ilgili bölümlerinin dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.
- Sadece, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerince belirlenen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi
- İcra Kaomitesi’nin görüşü alındıktan sonra Müsteşarlıkça uygun görülerek ilan edilen sektörel nitelikli uluslararası fuarlara bireysel iştirak gerçekleştirilmesi durumunda yurtdışı fuar desteği verilecektir.
- Bireysel fuar katılımlarında, firma tarafından fuar destekleriyle ilgili müracaat, gerekli tüm bilgi ve belgelerle birlikte fuarın bitiş gününü müteakip en geç üç ay içerisinde (90 gün) ; üretim konusuyla ilgili üyesi olduğu ve ön başvuruyu yaptığı İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine yapılır.
- Firma antetli kağıdında hazırlanacak “fuar sonrası destek başvuru dilekçesi”nde; katıldığınız fuara ilişkin bilgilerin verilmesinin ardından 2004/6 Sayılı Tebliğ kapsamında destek talebinizin belirtilmesi, dosyada yer alan belgelerin dökümünün yapılması ve firma yetkilisince imzalanmış olması hususlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Fuar stand faturalarının mutlaka fuarın ana organizatörü tarafından düzenlenmesi ve ödemelerin yine fuarın ana organizatörüne yapılması gereklidir. İbrazı gereken tüm belgelerde, destek başvurusunda bulunan Türkiye’de yerleşik firma ile yurtdışındaki ana fuar organizatörü dışında herhangi bir üçüncü firma/kuruluş adının geçmemesi gerekmektedir.
- Hem milli hem de bireysel fuar katılımlarında, asgari 9 m2 olmak üzere, azami 50 m2’ye kadar kiraladıkları stand alanı üzerinden fuar giderleri ilgili desteklerden yararlandırılır. 50 m2’nin üzerinde stand alanı kiralanması durumunda, 50 m2’nin üzerindeki kısma ilişkin fuar masrafları katılımcı tarafından karşılanır. “Komple tesis imalatı, makine, mermer-doğal taş ve seramik, halı, ev tekstili, otomotiv ana sanayii ve mobilya” sektöründe faaliyet gösteren firmalar azami 50 m2 sınırlamasından muaftır.
- Nakliye desteği sadece firmanın kapasite raporunda yer alan ve fuarda sergilenecek ürünler için geçerli olup, stand konstrüksiyon/dekorasyon malzemelerinin nakliyesi destek kapsamında değildir.
- ATA Karnesi, Gümrük Beyannameleri ile nakliyeye ilişkin tüm belgelerde, fuarda sergilenecek ürünlerin yurt dışına çıkışını tevsik eden belgeler olduklarına dair bir ibarenin (fuar malı, fuar adı, fuar idaresi adresi veya alıcının fuar idaresinin anlaşmalı nakliyecisi olması v.b.) yer alması ve sözkonusu ürünlerin 4458 sayılı Gümrük Kanunu’na istinaden çıkarılan Gümrük Tebliği’ne göre “Bedelsiz” veya “Geçici Çıkış” yoluyla yurt dışına sevk edilmesi zorunludur. Kargo ile yapılan gönderilere ilişkin nakliye desteği verilmemektedir. Eğer firma ürünlerini fuara beraberinde götürmüşse veya benzer durumlar nedeniyle nakliye desteği talep edilmiyorsa, nakliyeye ilişkin belgelerin yerine bu hususu ve nakliye desteği talep edilmediğini belirten antetli kağıda yazılacak ve firma yetkililerince imzalanacak bir beyanın dosyaya konulması gerekmektedir.
- Stand kirası ve nakliyeye ilişkin tüm faturaların bedellerinin bankacılık sistemi kullanılarak ve anlaşılır bir şekilde (mümkünse fatura bazında havale ile) ödenmiş olması gerekmektedir. Elden ödeme makbuzu veya fuar idaresinin ödemenin yapılmış olduğuna dair teyit yazısı v.b. kabul edilmeyecektir.
- Katılımcıyı çevre standlarla, ticari ünvanı / tescilli markası yer alan alınlığıyla, teşhir edilen ürünleriyle net bir şekilde gösteren fotoğrafların ibraz edilmesi zorunludur. Stand alınlığında ve stand alanı içinde katılımcının kendisine veya aralarında organik bağ (sermaye ortaklığı) bulunan yurtdışı temsilcisi konumundaki firmaya ait olmayan ünvan, logo veya marka yer alması; katılımcının kendi ürünleri veya pazarlamasını yaptığı Türkiye’de üretilen ürünler dışında farklı firmalara ait ürünleri sergilemesi durumunda destek müracaatı değerlendirmeye alınmaz.
- Pazarlamacı katılımcıların ( Kendi adına Kapasite Raporu bulunmayan firmalar ), fuara iştirak etmeleri halinde, pazarlamacı firma yurtdışı fuarda sözleşme yaptığı en fazla iki firmanın ürünlerini sergileyebilir. Bu sözleşmelerin de mutlaka fuardan önce yapılarak İhracatçı Birlikleri yetkili personeline onaylatılması gerekmektedir. Bu durumda söz konusu iki firmanın Kapasite Raporu ve İmza Sirküleri’nin de ibrazı gerekmektedir.
- Katılımcılar, 2004/6 sayılı Tebliğ’de yer alan desteklerden yararlanabilmek için bizzat ürünlerini standlarında sergilemek zorundadırlar. Katılımcıların, ürünün cinsine göre ( devasa iş makineleri , komple tesis, tehlikeli kimyasallar vb. ) ürünlerini doğrudan sergileme olanağı bulamamaları durumunda, broşür, katalog vb. ile fuar katılımlarında azami 16 m2 üzerinden desteklenirler. Fuarda sergilenebilir mahiyette ürün üreten firmalar, fuara sadece broşür, katalog vb. ile katılmaları durumunda fuar desteklerinden yararlandırılmazlar.
- Yukarıda yer alan “İbrazı Gereken Belgeler Listesi”ndeki belgelerin eksiksiz olarak ve liste sırasında bir plastik telli dosyaya delinerek takılması gerekmektedir. Listede son sırada yer alan fuar kataloğunun delinerek dosyaya takılmasının mümkün olmaması nedeniyle söz konusu kataloğun kapak sayfasından ve firmanızın katılımcı firmalar listesinde yer aldığını gösteren iç sayfasından birer fotokopi alınarak dosyanın en altına takılması ve fuar kataloğunun başvuru dosyanızla birlikte ibraz edilmesi gerekmektedir.
- İbrazı gereken belgeler listesinde sekizinci sırada yer alan ve taahhütname de içeren formun firmayı taahhüt / borç altına sokabilecek temsil ve ilzama yetkili kişiler tarafından imzalanması hususunda münferit veya müşterek imzalanması şekil/şartlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
- 2006 yılı başından itibaren “Bireysel Fuar Desteği Başvuru Ücreti” olarak tüm İhracatçı Birlikleri tarafından 20,- YTL. hizmet karşılığı gelir tahsil edilmekte olduğundan başvuru dosyalarının elden teslim edilmesi sırasında söz konusu meblağ tahsil edilmektedir. Posta veya kargo yoluyla Genel Sekreterliğimize gönderilecek dosyaların içerisine bu meblağın Genel Sekreterliğimizin aşağıda yer alan banka hesabına yatırıldığına ilişkin dekontun bir örneğinin konması gerekmektir.
KOSGEB TARAFINDAN VERİLEN YURTDIŞI FUAR TEŞVİKLERİ
MİLLİ KATILIM DÜZEYİNDEKİ YURTDIŞI FUARLARA KATILIM DESTEĞİ
1-150 arası işçi çalıştıran, imalat sanayinde faaliyet gösteren, sermayesinin %25`inden fazlası bir büyük işletme ve %51`inden fazlası Belediye, İl Özel İdaresi vb. kuruluşlara ait olmayan ve KOSGEB tarafından yapılan İŞLETME ANALİZİNDEN GEÇMİŞ SPDP FİRMALARI bu destekten faydalandırılmaktadır.
Bu destekten yararlanmak isteyen KOBİ’lerin , başvuru yazısı ve KOSGEB Müdürlüğünden temin edecekleri VERİ TABANI BİLGİ FORMU ile fuar başlangıç tarihinden en az 30 gün önce en yakın KOSGEB Merkez Müdürlüğü’ne başvurması gerekmektedir. Başvuru sonrası organizatör ile temasa geçilerek işletmenin KOSGEB desteğinde fuara katılabilmesi için fuarda yer olup olmadığı tespit edilir.
Yer olması durumunda işletme başvurusu aşağıdaki belgeler ile yapılır;
1. Fuar/Yurtdışı Daimi Sergi (Show-Room)/İYİG Destek Programı Başvuru Formu
2. Pazar Araştırma ve İhracatı Geliştirme Destek Bilgileri Formu
3. İmza Sirküleri
4. Tanıtım Materyali (Katalog, Broşür, Cd, vb..)
Destek kapsamında, en az 6 m2, en fazla 30 m2 sergileme alanı için fuar katılım ücretinin %75`i ve bir firma yetkili temsilcisinin gidiş - dönüş ulaşım giderinin %50’si fuar sonrası belge karşılığı ödenmektedir.
m² başına fuar katılım ücretine aşağıdaki hizmet bedelleri dahildir:
1. Stand kirası,
2. Stand konstrüksiyonu,
3. Standart stand dekorasyonu (halı, ışıklandırma, görüşme masası, en az 2 adet sandalye, işletme adı alınlık yazısı vb. standart malzemeler),
4. Genel temizlik ve güvenlik,
5. Organizatör Kuruluşun bildireceği yurtiçindeki depo ile fuar stand alanı arası gidiş-dönüş yurtdışı nakliye ve depolama giderleri,
6. Sergilenecek ürünlerin gümrük işlem giderleri
Katılımı uygun bulunan firmalara yazı ile bildirim yapılmaktadır.
Bir işletme, aynı yurtdışı fuara katılım için başka bir kamu kuruluşu tarafından destek alması halinde KOSGEB’in bu desteğinden faydalanamaz.
MİLLİ KATILIM DIŞINDAKİ YURTDIŞI FUARLARA KATILIM DESTEĞİ
Meslek Kuruluşlarınca toplu katılım şeklinde organizasyon yapılarak iştirak edilmesi planlanan fuarlara katılacak İşletmelere, Sözleşmeli Paket Destek Programında (SPDP) yer alan İşletmelere, Teknoloji Geliştirme Merkezleri, DTİ ve İŞGEM’lerce desteklenen İşletmelere, Milli Katılım Dışındaki Yurtdışı Fuarlara katılımları için sağlanacak olan geri ödemesiz parasal destektir.
Bu destekten yararlanmak isteyenlerin , başvuru yazısı ile birlikte aşağıdaki belgelerle fuar başlangıç tarihinden en az 30 gün önce en yakın KOSGEB Merkez Müdürlüğü’ne başvurması gerekmektedir.
1. Fuar/Yurtdışı Daimi Sergi (Show-Room)/İYİG Destek Programı Başvuru Formu
2. Pazar Araştırma ve İhracatı Geliştirme Destek Bilgileri Formu
3. İmza Sirküleri
4. Tanıtım Materyali (Katalog, Broşür, Cd, vb..)
5. Milli katılım Dışındaki Yurtdışı Fuar Tahmini Maliyet Formu (bu form ekinde ara maliyet kalemlerine ilişkin bilgi ve belgeler)
6. Gerekçeli Rapor
Destek kapsamında, en az 6 m2, en fazla 30 m2 sergileme alanı için fuar katılım ücretinin %75`i ve bir firma yetkili temsilcisinin gidiş - dönüş ulaşım giderinin %50’si fuar sonrası belge karşılığı ödenmektedir.
m² başına fuar katılım ücretine aşağıdaki hizmet bedelleri dahildir:
1. Stand kirası,
2. Stand konstrüksiyonu,
3. Standart stand dekorasyonu (halı, ışıklandırma, görüşme masası, en az 2 adet sandalye, işletme adı alınlık yazısı vb. standart malzemeler),
4. Gidiş-dönüş yurtdışı nakliye ve depolama giderleri,
5. Sergilenecek ürünlerin gümrük işlem giderleri,
6. Yurtdışı nakliye sigortası gideri.
Katılımı uygun bulunan firmalara yazı ile bildirim yapılmaktadır.
Fuar katılımından sonra MK / işletme tarafından Organizatör Kuruluş bilgilerinin yer aldığı KOSGEB Veri Tabanı Formu Merkeze teslim edilir.
# Destekten yararlananlar, aynı ülkeye aynı yıl içerisinde en fazla 1 (bir) Yurtdışı Fuar için destek talebinde bulunabilir.
# Meslek Kuruluşları koordinasyonunda yapılacak yurtdışı fuar toplu katılım organizasyonunun destek kapsamına alınabilmesi için katılımcı işletme sayısının en az 5 (beş) olması gerekmektedir.
# Bir işletme, aynı yurtdışı fuara katılım için başka bir kamu kuruluşu tarafından destek alması halinde KOSGEB’in bu desteğinden faydalanamaz.
www.kosgeb.gov.tr
İHRACATÇI BİRLİKLERİNCE VERİLEN YURTDIŞI FUAR TEŞVİKLERİ
Yurtdışında düzenlenen fuar ve sergilere Türkiye’den katılımın arttırılması amacıyla, üretici firmalar, üretici firmaların ürünlerinin promosyonundan sorumlu pazarlamacı firmalar ve DTM’den izin alarak milli düzeyde fuar katılımı organize eden organizatörler İhracatçı Birlikleri tarafın desteklenmektedir.
Bireysel fuar katılımlarında fuarın bitim tarihinden 6 ay içinde bir dilekçe ekinde üye olunan birliğe aşağıdaki belgeleri ibraz edilmesi gerekmektedir:
- Ödemeye esas olacak faturanın noter tasdikli Türkçe tercümesi ve ödendiğine ilişkin fuar idaresinden alınmış teyid faturası ve ya banka dekontu
- Sergilenen malların yurtdışına çıkışının yapıldığına dair belgeler ile (gümrük çıkış - giriş beyannamesi ile ATA karnesi) faturalar ve ödendiğine ilişkin belgeler
- Fuar idaresi ile yapılan sözleşme veya başvuru formunun noter onaylı sureti
- Kapasite raporunun aslı veya noter onaylı sureti
- Şirketin son hukuki statüsünü ve ödenmiş sermayesini gösteren ticaret sicil gazetesinin aslı veya noter onaylı sureti
- Noter onaylı imza sirküleri
- Müracaat yılına ait üyesi olunan birliğin aidat makbuzunun bir örneği
- Bireysek katılım destek talep formu ve taahhütname
- Vergi levhasının noter onaylı sureti
- Fuarın uluslararası nitelikte olduğunu bildiren katalog (Katılım yılına ait)
- Katılımcıyı çevre stantlarla ve logosuyla net bir şekilde gösteren fotoğraflar (en az 2 adet)
- Fuar için hazırlanan dokümanların türü ve sayısı (birer örneği eklenecektir)
Sağlanan destekler
Destek Oranı Azami Destek
A) Milli katılımlarda katılımcı firmalara sağlanan katılım payı desteği
KOBİ, SDŞ’ler, KÖY firmaları için %80 20.000 USD
Diğerleri %50 20.000 USD
B) Milli katılımlarda organizatörün desteklenmesi
Ticari nitelikteki uluslararası fuar ve sergi organizasyonlarında %60 40.000 USD
Türk ihraç ürünlerinin sergilendiği tanıtım Faaliyetlerinin organizasyonlarında %60 60.000 USD
C) Bireysel katılımlarda katılımcı firmalara sağlanan destekler
Stand kirası %100 20.000 USD
Nakliye giderleri %50 Toplamı
D) Ürün gruplarına sağlanan destekler (Gen mühendisliği / biyoteknoloji, uzay ve havacılık teknolofileri, bilişim, donanım, yazılım, ileri malzeme teknolojileri)
Milli katılımlarda katılım bedelinin KOBİ, SDŞ’ler veKÖY firmalar için
%90 -
Milli katılımlarda diğerleri için katılım bedelinin %60 -
Bireysel katılımlarda yer kirası %100 25.000 USD
Bireysel katılımlarda nakliye giderleri %60 Toplamı